24.07.2024.
HomeNovostiKonaković teško podnosi opaske BH novinara: "Zbog vaših kritika, moja porodica, rođena...

Konaković teško podnosi opaske BH novinara: “Zbog vaših kritika, moja porodica, rođena i nerođena kćerka, su izloženi javnom linču”

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković oglasio se putem Facebooka gdje kaže kako je živio u zabludi da informacija mora biti tačna i provjerena, te je zamolio da mu se njegovo “neznanje oprost”.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

“Uvaženi, cjenjeni, visokopoštovani, izvinjavam se jer remetim Vaš mir.

Oprostite mi prije svega zbog ovog što ću napisati, nadam se da nećete pogrešno shvatiti i da Vas ovo moje pisanje neće uznemiriti.

Pišući neistine kako poštujem i veličam “Srpski svet”, kako sam sluga Beograda, Zagreba, podanik politika koje ruše moje domovinu, vi ste, nadam se da se ne ljutite što ću Vam ovo napisati, izložili mene i moju porodicu pritisku raznih bolesnika (oprostite na izrazu).

Primjećujem, iako vjerovatno nemam pravo kao političar, da ovo što ste o meni pisali nije istina, kako ste prenijeli neistine nedobronamjernih kolega, bez da ste provjerili njihove navode ili pogledali snimak šta sam tačno rekao.

Ne bih da Vam to prigovaram, to su medijske slobode koje ne bih da ograničavam, pogotovo ne sa “pozicije moći” koju uživam obnašajući političku funkciju.

Živio sam u zabludi da informacija mora biti tačna i provjerena, molim Vas da mi moje neznanje oprostite.
Pogrešno sam mislio da postoji i etički kodeks u Vašoj branši koji Vas obavezuje da izvještavate tačno i profesionalno.
Oprostite molim Vas meni neznalici.

Odakle mi pravo da štiteći dignitet svoje porodice i sebe lično pomislim i da napišem da je laž (oprostite na ovoj gruboj riječi) da sam izdajnik i trgovac državom zbog fotelje.

Ne znam kako sam došao u situaciju da me javni linč nakon takvih informacija (da prostite netačnih) kojim su izložene i moja rođena i nerođena kćerka pokrene da dirnem u svetost vašeg prava da napišete to što Vi mislite da treba?!

Nadam se da se ne ljutite i da Vas nisam mnogo uznemirio”, zaključio je.

Podsjećamo, danas su iz Udruženja BH novinari uputili otvorene kritike na javne istupe ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića.

Upravni odbor Udruženja BH novinari poziva Elmedina Konakovića, ministra vanskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) i predsjednika stranke Narod i pravda (NiP) da prestane sa “prozivanjem, etiketiranjem i verbalnim napadima na novinare, te da svoje javne reakcije na medijske sadržaje vrati zakonskim sredstvima pravnog sistema BiH i pravilima kodeksa novinarske etike”.

“Ministar Konaković je na svom Facebook profilu na neprimjerne način reagirao na kolumnu novinara Dragana Bursaća, objavljenu na portalu Radiosarajevo.ba u kojoj se ovaj kolumnist kritički osvrnuo na izjave i postupke ministra. Istovremeno, Konaković je ponovo u negativnom kontekstu pomenuo novinara Avdu Avdića, kojeg sustavno i godinama politčki i verbalno napada radi njegovog novinarskog rada”, navodi se u saopštenju Udruženja.

Konaković gotovo nikada, kako kažu iz Udruženja BH novinara, ne reagira demantijem, ispravkom netačnih navoda ili tužbom za klevetu, kao legalnim i legitimnim načinima javnog i argumentiranog suprotstavljanja medijskim sadržajima.

 “Naprotiv, gospodin Konaković godinama koristi društvene mreže za obračun sa novinarima/kama, brutalno kršeći njihova prava na slobodu mišljenja i slobodu kritike javnih zvaničnika. Osim što su takve reakcije neprimjerene s obzirom na dvije javne funkcije koje obnaša u stranci NiP i Ministarstvu vanskih poslova BiH, Konaković  omogućava hiljadama svojih pratitelja na društvenim mrežama širenje huškačke retorike i govora mržnje prema novinarima/kama i medijima”, kažu iz Udruženja.

Upravni odbor Udruženja BH novinari naglašava kako je posebno zabrinjavajuća činjenica što su “verbalni napadi i lažne optužbe na račun novinara, uključujući i pokušaje ograničavanja slobode izražavanja i kritike javne vlasti, sve intenzivniji i agresivniji iz redova vladajuće koalicije na državnom nivou i u entitetima”.

“Krajnje je vrijeme da članice vladajuće kolicije u BiH, uključujući i straku NiP i njenog predsjednika Elmedina Konakovića, u praksi i svakodnevnom javnom djelovanju počnu poštovati medijske slobode i pravo novinara na slobodan i siguran rad”, ističu iz Udruženja.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti