23.06.2024.
HomeNovostiKonaković, poput Dodika, nastavlja rat protiv novinara

Konaković, poput Dodika, nastavlja rat protiv novinara

Mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjarto je u posjeti Bosni i Hercegovini, a prvi sastanak održao je s bh. šefom diplomatije Elmedinom Konakovićem (NiP).

Nakon sastanka održana je konferencija za medije, gdje je Elmedin Konaković poručio da mu je bilo drago da je imao priliku razgovarati o odnosima BiH i Mađarske.

Rekao je da nema otvorenih pitanja između ove dvije zemlje te se Szijjartu zahvalio za podršku da BiH postane kandidat za članstvo u EU. Dodao je da BiH čini velike napore da nastavi evropski put.

Bh. šef diplomatije je tokom konferencije za medije podsjetio na donaciju vakcina tokom pandemije od Mađarske.

“Potvrdili smo da nema sumnji i treba da naglasimo da je neupitan teritorijalni integritet i na tom pristupu se zahvaljujem kolegi”, rekao je i dodao da je razgovarano i o Otvorenom Balkanu.

Podsjetio je i da će ministar Szijjarto danas prisustvovati Energetskom samitu u Trebinju, prenosi Dnevni avaz.

Za kraj je dodao da će do jula posjetiti Mađarsku i da tu posjetu smatra važnim prioritetom. Konaković je naglasio i da je veoma važno riješiti pitanje migranata te dodao da se od BiH traži prevencija, istakavši da od EU očekuje više podrške u ovom smislu.

Prokomentarisao je i izvještaj State Departmenta u kojem se našlo njegovo ime u kontekstu slobode medija:

“I dalje ću medije koji se finansiraju iz javnih preduzeća nazivati režimskim. Pojedince iz vaše branše koji su mene nazivali dilerom droge na Balkanu i dalje ću imenom prozivati. Nikada nisam pozvao na reakciju prema tim ljudima… Vaša profesija je čista i plemenita i ne želim sve da stavljam u isti koš”, rekao je između ostalog.

Na pitanje o Otvorenom Balkanu rekao je da postoji ratificiran sporazum, Berlinski proces, i da se bez te ratifikacije neće razgovarati o Otvorenom Balkanu. Tek tada se o Otvoreni Balkan može razmotriti.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti