Da li je Dodikov vrtni patuljak Milan Kučan autor non papera o prekrajanju granica na Balkanu?

0

Nakon što je Vijeće Europske unije prije nekoliko dana potvrdilo postojanje slovenačkog non-papera, Vlada Slovenije je sa tog dokumenta skinula oznaku tajnosti.

Podsjećamo, Vijeće EU je prije sedam dana potvrdilo postojanje slovenačkog non-papera, ali su kazali kako njegovo objavljivanje nije moguće, jer bi se u tom slučaju pogoršali međunarodni odnosi.

Danas je slovenački portal 24ur objavio da je Vlada Slovenije skinula oznaku tajnosti sa ovog dokumenta.

– Posljednjih mjeseci u domaćim i stranim medijima vidjeli smo brojne informacije o takozvanom “non-papiru” koji se pripisuje Republici Sloveniji. Vlada Republike Slovenije nije upoznata s takvim dokumentom, budući da o tome nije raspravljalo, pripremalo ili raspravljalo, niti je to učinilo neko ministarstvo ili vladino tijelo – napisali su u saopćenju za javnost dodajući da je dokument br. Z-103-34 / 2010, od 26. januara 2011., o mogućim daljnjim putovima za uspjeh procesa ustavne reforme Bosne i Hercegovine, navodi se u tekstu gore pomenutog slovenačkog portala.

Kako navode na ovom portalu, non-paper je pripremio Milan Kučan.

– Na temelju odluke Vlade Republike Slovenije, pripremio ju je Milan Kučan u ulozi posebnog izvjestioca za Bosnu i Hercegovinu. Status ovog dokumenta je povjerljiv, navedeno je.

Najvažnija stvar koja je objavljena u članku portala 24ur svakako je informacija da pomenuti non-paper ne govori o bilo kakvom prekrajanju granica na Balkanu.

Ovaj non-paper nema nikakve veze sa navodnim slovenačkim non-paperom koji, između ostalog, govori i o podjeli BiH, piše 24ur.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here