Komšić uporedio dva klauna: Nisam znao da je Milanović poglavica Hrvata, čak ni Vučić ne govori da je predsjednik svih Srba

0

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšić, nakon završenog govora pred Generalnom skupštinom UN-a, prokomentarisao je današnje izjave hrvatskog predsjednika, Zorana Milanovića.

Komšić ističe kako je mislio da je Milanović predsjednik Hrvatske, a ne poglavica cijelog naroda.

– Ja sam zaista mislio da imamo posla s ozbiljnim stavovima i ozbiljnim izjavama. Ne živimo mi u u 1800 i nekoj godini, da ovdje ili bilo gdje drugo mogu nastupati poglavice. Dakle, ja sam mislio da je on predsjednik Republike Hrvatske, kao što mu i piše, zvanično, a ne poglavica, čak cijelog jednog naroda. Dakle, mi bi trebali da u ovoj, sali UN-a predstavljamo države, jer je to dostignuće modernog svijeta, to su dostignuća od kojih ne možemo pobjeći, a nismo poglavice koje se natječu čije je pleme veće ili jače i koje će pleme pobijediti. Nažalost kažem, mislim to što sam čuo to je vrhunac gluposti i anahronizma u regiji. Čak ni Vučić ne govori da je predsjednik svih Srba, rekao je Komšić.

Kada je riječ o njegovom govoru koji se ticao izmjena Izbornog zakona BiH, Komšić je rekao kako tokom svog obraćanja nije direktno govorio o ovoj temi, jer je ona puno šira i traži puno više vremena.

– U pitanju je kakva će Bosna i Hercegovina biti, kakvo će bosanskohercegovačko društvo biti, da li će ostati u nekoj vrsti status quo situacije. Da li će ići unazad u smislu dominacije tog etničkog kriterija koji neki zovu konstitutivnost ili ćemo ići naprijed u pravcu države jednakih slobodnih pojedinaca gdje ničiji identitet nije ugrožen. Svjedoci smo čak i ovdje u ovoj kući iza mene lobiranja koja vode u tom pravcu, koje predstavljaju najgrublje miješanje u unutrašnje odnose BiH. Nije to samo jedna kratkotrajna politička kriza riječ je jednostavno o konceptualnom sukobu nekog starog i nekog novog svijeta. Svijeta koji treba da nam otvori vrata da živimo kao sav normalan svijet, kazao je on.

Svoj komentar dao je i na Dodikove izjave oko toga da nije imao saglasnost Predsjedništva BiH da govori pred Generalnom skupštinom UN-a.

Poručio je da je Dodik svojom glupošću odabrao da ne učesetvuje u definisanju onoga što će se reći u UN-u.

– On pokušava od sebe napraviti glavnog gazdu u BiH kao što njegov kolega i prijatelj pokušava napraviti glavnog gazdu na Balkanu, ali nama ne treba dopuštenje da radimo svoj posao i mi ćemo ga raditi ko šta mislio i govorio. Predsjedavajući Predsjedništva po Ustavu je ovlašten da zastupa i predstavlja BiH bez obzira šta ko mislio i šta ko o tome rekao. Dodik je imao priliku da učestvuje u svemu pa čak i u definisanju onoga što će se reći na Generalnoj skupštini. Svojom nepromišljenošću ili glupošću, kako god hoćete, on je odabrao, da u tome ne učestvuje. Ne znam onda kog se đavola onda žali, zaključio je Komšić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here