22.07.2024.
HomeNovostiKomšić: Ne sam Bakire, ne sam!

Komšić: Ne sam Bakire, ne sam!

Potpuno beskorisno i bespotrebno Izetbegović pravi veliku grešku. Jasno mu je zašto ga Varhelyi zove i zašto istovremeno zove Čovića i Dodika, a također zna da od Vahrelyija ništa dobro ne može očekivati, poručio je večeras član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović nije prihvatio poziv evropskog komesara za susjedstvo i proširenje Olivera Varhelyija na sastanak u formatu koji bi uključivao predsjednike SNSD-a i HDZ-a BiH, Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Umjesto sastanka u tom formatu, Izetbegović i Varhelyi će naredne sedmice održati bilateralni sastanak, na kojem će razgovarati o provedbi 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.

Komšić je komentarišući ovaj potez Izetbegovića ocijenio da će Varhelyi “šatl diplomatijom” pokušati uspostaviti dijalog “plemenskih poglavica” koji gazduju “svojom teritorijom”.

“Od toga ne može biti nikakve koristi, samo se daje legitimacija jednom pogledu koji na BiH gleda kao na društvo plemenskih zajednica, a ne jednakih građana.

Izetbegoviću je također jasno da Varhelyi ne može isporučiti kandidatski status BiH, pogotovo ne nakon sjednice Evropskog vijeća i njegovih zaključaka kao i da to nije niti posao niti nadležnost samog Varhelyija”, kazao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Kada se na to doda i činjenica da Izetbegović ima namjeru nakon Brisela posjetiti Zagreb, parafrazirao bih ovom prilikom riječi pokojnog Mladena Delića – “ne sam Bakire, ne sam”, saopšteno je iz Komšićevog kabineta.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti