Komšić i Džaferović nakon sastanka sa Escobarom: Rata neće biti, u BiH je stvorena vještačka kriza

0

Rata neće biti, jasno je nakon sastanka poručio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić prenoseći stav Gabriela Escobara zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država i specijalnog izaslanika predsjednika Joea Bidena.

-Ne znam šta će biti na susretu sa gospodinom Dodikom. Izričite poruke Escobara su da rata neće biti, Dayton je bio i ostaje politika SAD-a koje su i jedna od potpisnica Sporazuma i ništa se ne može desiti sa Daytonom mimo SAD-a. Ponašanje Srbije i Beograda je takvo da nisu zainteresovani za bilo kakvu vrstu konflikta. Regionalna inicijativa otvoreni Balkan je prihvatljiva, ocjena Escobara je da se ovo što se dešava u BiH je vještačka kriza.

Govora o Izbornom zakonu na sastanku sa Escobarom nije bilo potvrdio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

-SAD smatraju da je proširenje EU na Zapadni Balkan imperativ ne samo za nas nego i za EU. Postoje različiti pristupi, ali SAD stoje iza toga da Zapadni Balakan mora ući u jače procese integracije u EU. Dotakli smo se i pitanja korupcije koja hara cvijelom regijom pa i BiH, kazao je Komšić naglasivši da samo “lud čovjek može ići na to da se ugrozi mir i stabilnost u regionu i samoj BiH.”

Specijalni izaslanik američkog predsjednika za Zapadni Balkan i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Gabriel Escobar, koji je jučer stigao u našu zemlju, sastao se sa članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem.

Nakon sastanka Džaferović se obratio javnosti pojasnivši detalje sastanka i glavne poruke koje mu je Escobar iznio.

– Potrebno je da lideri Zapadnog balkana sarađuju, pod okriljem Europske unije. Moraju se raščistiti neke stvari kada dolaze kao inicijative iz Beograda, Tirane o Otvorenom Balkanu. To su glavne poruke koje je gospodin Escobar iznio meni – rekao je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH je Escobara izvijestio o blokadi institucija BiH poručivši da ovo više nema smisla te da se mora raditi na deblokadi, počevši od Vijeća ministara pa dalje.

Podvukao je da se mora riješiti pitanje granice BiH sa Hrvatskom i Srbijom, te ispunjavanje obaveza na putu prema NATO-u.

Komentarišući putovanje Željke Cvijanović u Poljsku pa SAD, te susretima Dodika sa Orbanom i Janšom Džaferović je kazao da se nije bavio “gospodinom Dodikom”.

– Za mene je bitno da je Escobar rekao da nema nikakvih unilateralnih aktivnosti u BiH. Ne bih o sastancima Dodika u Banjoj Luci sa Orbanom, pa Janša, niti putovanjima Željke Cvijanović – kazao je Džaferović.

Escobar je prethodno razgovarao sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, a razgovarat će danas i sa Miloradom Dodikom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here