18.05.2024.
HomeNovostiPrivilegirane štetočine: Kompromitirani državni tužioci još uvijek čekaju presude, a za to...

Privilegirane štetočine: Kompromitirani državni tužioci još uvijek čekaju presude, a za to vrijeme uredno primaju visoke plaće

Teško kompromitirani državni tužioci Tužilaštva BiH Goran Salihović i Božo Mihajlović, iako suspendirani još 2016. odnosno 2017. godine, sve vrijeme iz državnog budžeta primaju pune iznose plaća!?

Na ovu činjenicu ukazali su državni revizori u najnovijem revizorskom izvještaju o radu Tužilaštva BiH za prošlu godinu.

Nema para

Njima se sudi za zloupotrebu službenog položaja već godinama. Salihoviću, smijenjenom glavnom tužiocu, jer je nezakonito potrošio na iće i piće više od 80.000 KM reprezentacije, a tadašnjem njegovom zamjeniku Mihajloviću jer je iz predmeta koje je vodio nestalo više od 225.000 KM. I procesi protiv njih nikada nisu okončani.

Salihoviću je suđenje na čekanju jer ga, kako nam je rečeno, očekuje operativni zahvat, dok Mihajloviću, uz brojne odgode, tu i tamo proces donekle i traje.

Mihajlovića je Državni sud najprije bio osudio na pet godina zatvora, ali je postupak u žalbi poništen i vraćen Općinskom sudu, gdje mu se sada sudi.

Kada su u pitanju tadašnja glavna tužiteljica Gordana Tadić i njena zamjenica Diana Kajmaković, također teško kompromitirane državne tužiteljice koje su završile na crnoj listi SAD, one su disciplinski optužene.

Disciplinska komisija VSTV-a kaznila je Tadić zbog objavljivanja neistinitog sadržaja na svom Facebook profilu, i to umanjenjem plaće za trećinu 12 mjeseci.

Tadić je, podsjećamo, završila na crnoj listi SAD jer je, kako se navodi, “iskoristila svoju poziciju glavne tužiteljice za promicanje vlastitih ličnih i porodičnih interesa te navodno naplatila stambenu naknadu putem fiktivnog ugovora”.

I dalje traje

Protiv Kajmaković, koja je, također, na crnoj listi SAD, i dalje traje disciplinski postupak. Nju Ured disciplinskog tužioca tereti za korištenje funkcije tužioca zbog pribavljanja koristi, miješanje u rad tužilaca i ponašanje koje šteti ugledu funkcije.

Kada je riječ o postupku protiv Kajmaković, u toku su saslušanja svjedoka Ureda disciplinskog tužioca. I Kajmaković je suspendirana, a i dalje prima plaću, kao Salihović i Mihajlović, što im omogućuje zakon.

Šta su navele SAD

Na crnoj listi, kako je naveo Stejt department, Kajmaković je završila zbog niza zloupotreba tužilačke funkcije.

Između ostalog, stoji da je Kajmaković “flagrantan primjer korumpiranog državnog tužioca BiH povezanog s kriminalnim organizacijama”.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti