Komanda za specijalne operacije američke vojske za Evropu uspostavlja vojnu bazu u Albaniji

0

Komanda za specijalne operacije američke vojske za Evropu (SOCEUR), saopštila je 6. januara da će uspostaviti bazu štaba specijalnih snaga u Albaniji kako bi povećala efikasnost svog prisustva.

Komandant SOCEUR-a David H. Tabor rekao je da uspostavljanje baze u Albaniji omogućava jačanje partnerstva sa saveznicima Severnoatlantske alijanse (NATO) u regionu i “povećava fleksibilnost specijalnih i konvencionalnih snaga u regionu”.

“Albanija ostaje važan saveznik i bezbednosni partner NATO-a, kako na regionalnom, tako i na globalnom nivou”, rekao je Tabor.

SOCEUR je naveo da će štab raditi na principu rotacije.

Američka ambasada u Tirani ocenila je da ova odluka predstavlja “kamen temeljac regionalne stabilnosti”.

SOCEUR je saopštio da će baza u Albaniji pružiti pojačanu saradnju sa albanskim saveznicima, značajan pristup transportnim centrima na Balkanu i veću logističku fleksibilnost.

Američka komanda je istakla da je uspostavljanje baze omogućila Vlada Albanije i profesionalizam njene vojske.

Albanija je postala članica NATO-a 2009. godine. Zemlja je tokom leta bila domaćin najvećih vojnih vežbi Sjedinjenih Američkih Država i NATO u Evropi.

Odluku SOCEUR-a da formira štab pozdravio je premijer Albanije Edi Rama, nazvavši je “sjajnom vešću” i dodao da se na tome radilo već neko vreme.

“To je odraz veoma bliske saradnje”, rekao je Rama.

SOCEUR je saopštio da je njegova uloga da zajedno sa saveznicima “brzo odgovori na pretnje i ako je potrebno, porazi agresiju”.

Pripadnici specijalnih snaga, visoko obučeni i opremljeni sa naprednom komunikacionom opremom i naoružanjem, često učestvuju u izviđačkim i protivterorističkim operacijama.

U deceniji posle terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001, broj specijalnih snaga se više nego udvostručio.

Odluka o uspostavljanju baze u Albaniji dolazi usred tenzija između SAD i Rusije zbog ruskih pretnji u Ukrajini.

Rusija je rasporedila oko 100.000 vojnika u blizini granice sa Ukrajinom, a američki obaveštajci su predvideli da bi Rusija mogla da pokrene vojnu ofanzivu tokom prve polovine 2022. godine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here