20.04.2024.
HomeNovostiKolindino orgijanje po Hercegovini: S mrtvim Praljkom na izbore

Kolindino orgijanje po Hercegovini: S mrtvim Praljkom na izbore

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ne prestaje da šokira javnost svojim izjavama i potezima, a posebno je problematičan njen odnos prema Bosni i Hercegovini.

Osim izjava da je BiH bezbjedonosno nestabilna zemlja zbog “hiljada džihadista koji se vraćaju iz Islamske države “, preko priznanja da se Hrvatska konstantno miješa u unutrašnja pitanja BiH, Kitarovićeva je ovaj vikend ponovo šokirala odavanja počasti osuđenom ratnom zločincu Slobodanu Praljku.

Ona je, naime, putem društvene mreže Facebook objavila stori s fotografijom Praljka na kojoj se nalaze i hrvatska zastava i bijeli krst.

Ovaj njen potez izazvao je lavinu negativnih komentara u Federaciji BiH, a posebno je oštro reagovala SDA koja je u svom saopštenju za javnost poručila da je odavanjem počasti osuđenom ratnom zločincu, predsjednica Hrvatske “još jednom pokazala svoje pravo lice i svoje agresivne namjere prema Bosni i Hercegovini”.

Reagovao je i Nezavisni blok koji smatra sramotnim glorifikaciju presuđenih ratnih zločinaca i konstantno insisitranje na oživljavanju propalih zločinačkih projekata, kakva je bila tzv. Herceg-Bosna.

Reagujući na objavu hrvatske predsjednice, predsjednik Građanskog saveza Nihad Čolpa je poručio da “je veličanje i posthumno odavanje počasti osuđenom ratnom zločincu teška uvreda za sve u BiH.

Dodao je  da sve dok Hrvatskom vladaju oni koji se s ponosom identifikuju sa ratnim zločincima, ne mogu se graditi dobrokomšijiski odnosi, a Hrvatsku smatrati prijateljskom zemljom.

Osim u BiH, reagovali su i pojedini političari iz Hrvatske, među kojima i bivša premijerka Jadranka Kosor, koja je poručila da “političari koji ne priznaju i ne poštuju presude sudova, uključujući i Međunarodni krivični sud u Hagu, ne mogu predstavljati državu”, prenosi Srpskainfo.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti