19.05.2024.
HomeNovostiKolinda za pet godina dobro zaradila: Kredit otplaćen, suprug našao dva posla,...

Kolinda za pet godina dobro zaradila: Kredit otplaćen, suprug našao dva posla, a niko ne zna šta tačno radi

Aktuelna predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i njen suprug Jakov uvećali su svoje bogatstvo tokom njenog petogodišnjeg mandata, piše portal Index.

​Kako se navodi, kraj mandata njena porodica dočekala je znatno bogatija, kredit za stan od 105 kvadrata u Zagrebu je otplaćen, a suprug Jakov, do 2015. godine nezaposlen, uspeo je da nađe čak dva dobro plaćena posla i prikupi solidnu ušteđevinu.

Porodična štednja porodice sada iznosi 108.132 eura

Ni Kolinda nije loše prošla što se tiče plate, u odnosu na početak mandata kada joj je plata iznosila 3.000 eura, danas je 3.270 eura. Hrvatski portal analizirao je imovinu predsjednice od prethodne predizborne kampanje 2014. godine kada je zvanično u njenoj imovinskoj karti navedeno da su u vlasništvu njene porodice dva stana u Zagrebu i dva automobila.

Porodična ušteđevina tada je iznosila oko 170.000 eura, a navedeno je i da porodica ima u nasljedstvu 1/8 stare neuseljive kuće u Lošinju i 1/12 male poljoprivredne parcele na ostrvu Cresu, čiju je vrijednost opisala kao simboličnu. Stan u Zagrebu od 105 metara kvadratnih procijenila je na oko 200.000 eura, a taj stan je otplaćivan iz kredita u visini 157.000 eura podignutog kod Privredne banke Zagreb 2007. godine.

Četiri mjeseca kasnije, kada je postala predsjednica, prijavila je zvaničnu imovinsku kartu, ali je tada na njoj bilo 35.000 eura ušteđevine manje, a u zvaničnoj prijavi navedeno je da je dio kredita za stan otplatila prodajom dvije manje nekretnine i da joj je ostalo još skoro 25.000 eura da otplati. Gotovo pet godina kasnije, 2019, slika je potpuno drugačija – porodična štednja porodice sada iznosi 108.132 eura, a tu je još štednja na ime Kolinde Grabar Kitarović koja iznosi 115.000 eura, 675 dolara i 1.176 eura, a kredit je u potpunosti otplaćen.

Bogat društveni život

Poslovni uzlet Jakova Kitarovića, inače inženjer po struci, počeo je nakon što se njegova supruga uselila u Pantovčak. Jakov je od 1998. godine do 2008. godine radio na riječkom Pomorskom fakultetu gdje se i usavršavao nakon studija na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Kako se navodi, akademsku karijeru prekinuo je 2008. jer je Kolinda imenovana za ambasadorku u SAD, a nije radio ni u periodu od 2011. fo 2014. godine dok je njegova supruga bila zaposlena u središtu NATO-a u Bruxellesu kao pomoćnik generalnog sekretara Alijanse za javnu diplomatiju.

On se zaposlio u decembru 2015. godine, devet mjeseci nakon što je Kolinda preuzela funkciju predsjednika Hrvatske u firmi “Reversing Labs d.o.o.” iz Zagreba koja izrađuje kompjuterske softvere. Plata koju je prijavio bila je 1.800 eura, ali kako navodi Index, niko u firmi nije znao da objasni šta radi Jakov Kitarović. Šest mjeseci kasnije, prešao je u splitski “AD Plastik”, proizvođač plastičnih djelova za automobilsku industriju, za 2.200 eura mjesečno, iako ni u toj kompaniji niko nije mogao da odgovori na pitanje šta tačno radi.

Jakov Kitarović zaposlen je i u švajcarskoj firmi Sentinel Holding AG, čiji su vlasnici Hrvati, gdje zarađuje 24.000 eura godišnje po ugovoru o djelu. Uz pomenuta primanja, Jakov Kitarović u 2019. godini prijavio je i sopstvenu ušteđevinu od 23.000 eura. Uz sve dva posla i bogat društveni život, Jakov je taj koji je zadužen za čuvanje njihovo dvoje djece, pa Index postavlja pitanje kada i kako sve to stigne.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti