18.07.2024.
HomeNovostiKolinda pametnija od Milanovića i Plenkovića zajedno: Trebamo li novi rat da...

Kolinda pametnija od Milanovića i Plenkovića zajedno: Trebamo li novi rat da BiH napreduje prema EU

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u petak u razgovoru za portugalsku novinsku agenciju Lusu da je nezadovoljna što Evropska unija nije otvorila pregovore o članstvu s Bosnom i Hercegovinom jer bi ondje mogao eskalirati konflikt započet sukobom Rusije i Ukrajine.

“Jako sam kritična prema EU. Čini me zadovoljnom činjenica da je Ukrajina dobila status kandidata, ali istovremeno jako zamjeram što još uvijek nisu otvoreni pregovori s BiH”, izjavila je Grabar-Kitarović, prenosi Hina.

Upitana o potencijalnim opasnostima za destabilizaciju te regije, Grabar-Kitarović je spomenula situaciju na Kosovu, gdje se nalazi misija NATO saveza, te posebno situaciju u BiH.

“Pitam se trebamo li novi rat da ta zemlja napreduje prema EU-u”, upozorila je konzervativna političarka koja je bila i ministrica vanjskih poslova Hrvatske.

Napomenula je kako BiH mora dovršiti provođenje reformi u području politike, pravosuđa, demokratije i administracije te da treba ostati cjelovita.

“Razdvajanje BiH je apsolutno neprihvatljivo za sve nas”, izjavila je.

Bivša hrvatska predsjednica je rekla kako Rusija i Srbija imaju otvorene odnose i sarađuju pa zato Beograd nije uveo sankcije Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

“Također nije niti tajna da Milorad Dodik (član Predsjedništva BiH) redovno putuje u Rusiju na razgovore s Vladimirom Putinom o situaciji i putu kojeg slijediti”, napomenula je Grabar-Kitarović.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti