Koliko još ovaj narod može da trpi: Nakon kriminala sa respiratorima, Fadil Novalić traži novog Fikreta Hodžića da uveze vakcine

0

Delegatima se na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH obratio i premijer FBiH Fadil Novalić.

“Država i dalje treba da nabavlja vakcine. Zavod za javno zdravstvo je zadužen za ovaj posao, ali ne eksplicitno. Vlada FBiH je otvorila javni poziv za kompanije da nam se jave, a da nabave vakcine. Vrlo se pokazalo da ti kanali ne funkcioniraju i ako svi misle da mogu funkcionirati.

Teret smo prenijeli na Vladu FBiH, jer smo tad shvatili da to moramo. Otvorili smo četiri kanala prema SAD-u prema ‘Pfizeru’ i ‘Moderni’, ali stigla je obavijest da ove kompanije to u ovom trenutku ne mogu i mi smo zatamnili taj kanal.

Drugi je kanal ‘Sputnjik’, udružili smo se mi i KS da zajedno nabavljamo ‘Sputnjik’, oni rade na tome, a mi ćemo to finansijski pokriti. Objasnili smo preko ambasade da smo mi entitet i prihvatili su. KS to radi i to je izgledan izvor. Broj tri je komunikacija prema „AstraZeneca“ proizvođaču”, pojasnio je Novalić.

Dodao je da se najlakše dobijaju one vakcine iz Indije te da je Vlada FBiH dobila dozvolu vlade u Engleskoj.

“Moramo dobiti i dozvolu indijskog premijera, i to smo prošli, i sljedeći korak je da odredimo veletrgovca koji će taj posao uraditi. Otvorili smo poziv da se jave i sutra se zatvara taj poziv. To je oko 500.000 ovih vakcina i to može biti izvjesno u ponedjeljak. Ta je dobava relativno najbrža. Četvrti kanal je prema Kini, ima šest koraka, a mi smo na petom. Mora se formirati komisija, a veletrgovca smo probrali za to. To je ‘Hercegovina lijek’ i to je 500.000 vakcina. Možemo da kažemo da je sljedeći korak potpisivanje ugovora i tad će biti poznati rokovi”, kazao je Novalić.

Prema njegovim riječima, države koje isporučuju vakcine, ne dozvoljavaju da neke naše prijateljske države daju nama vakcine iz svojih kontingenata.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here