21.06.2024.
HomeNovostiKoliko još ovaj narod može da trpi: Nakon kriminala sa respiratorima, Fadil...

Koliko još ovaj narod može da trpi: Nakon kriminala sa respiratorima, Fadil Novalić traži novog Fikreta Hodžića da uveze vakcine

Delegatima se na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH obratio i premijer FBiH Fadil Novalić.

“Država i dalje treba da nabavlja vakcine. Zavod za javno zdravstvo je zadužen za ovaj posao, ali ne eksplicitno. Vlada FBiH je otvorila javni poziv za kompanije da nam se jave, a da nabave vakcine. Vrlo se pokazalo da ti kanali ne funkcioniraju i ako svi misle da mogu funkcionirati.

Teret smo prenijeli na Vladu FBiH, jer smo tad shvatili da to moramo. Otvorili smo četiri kanala prema SAD-u prema ‘Pfizeru’ i ‘Moderni’, ali stigla je obavijest da ove kompanije to u ovom trenutku ne mogu i mi smo zatamnili taj kanal.

Drugi je kanal ‘Sputnjik’, udružili smo se mi i KS da zajedno nabavljamo ‘Sputnjik’, oni rade na tome, a mi ćemo to finansijski pokriti. Objasnili smo preko ambasade da smo mi entitet i prihvatili su. KS to radi i to je izgledan izvor. Broj tri je komunikacija prema „AstraZeneca“ proizvođaču”, pojasnio je Novalić.

Dodao je da se najlakše dobijaju one vakcine iz Indije te da je Vlada FBiH dobila dozvolu vlade u Engleskoj.

“Moramo dobiti i dozvolu indijskog premijera, i to smo prošli, i sljedeći korak je da odredimo veletrgovca koji će taj posao uraditi. Otvorili smo poziv da se jave i sutra se zatvara taj poziv. To je oko 500.000 ovih vakcina i to može biti izvjesno u ponedjeljak. Ta je dobava relativno najbrža. Četvrti kanal je prema Kini, ima šest koraka, a mi smo na petom. Mora se formirati komisija, a veletrgovca smo probrali za to. To je ‘Hercegovina lijek’ i to je 500.000 vakcina. Možemo da kažemo da je sljedeći korak potpisivanje ugovora i tad će biti poznati rokovi”, kazao je Novalić.

Prema njegovim riječima, države koje isporučuju vakcine, ne dozvoljavaju da neke naše prijateljske države daju nama vakcine iz svojih kontingenata.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti