19.06.2024.
HomeNovostiKoliko iznosi bolničko liječenje od koronavirusa, a koliko ako se koristi respirator?

Koliko iznosi bolničko liječenje od koronavirusa, a koliko ako se koristi respirator?

Bolničko liječenje osobe koja je oboljela od koronavirusa u prosjeku iznosi oko 4.000 KM, a zbog specifičnosti situacije i oni koji nemaju zdravstveno osiguranje mogu se liječiti u bolnici bez da tu uslugu plaćaju sami.

Kako su za Faktor kazali iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a, u UKC-u RS-a i bolnicama u tom bh. entitetu do kraja ožujka ove godine na liječenju se nalazilo 12.722 pacijenta oboljela od koronavirusa, a trošak njihovog bolničkog liječenja iznosio je oko 48 milijuna KM.

– U prosjeku, bolničko liječenje oboljelih od koronavirusa po pacijentu iznosi oko 4.000 KM – naveli su iz FZORS-a. U ovisnosti od težine kliničke slike, za oboljele od koronavirusa koji su zbrinuti u jednicama intezivne njege uz upotrebu respiratora, po pacijentu, Fond ovu uslugu bolnicama plaća u iznosu od 30.330 KM, od prijema do otpusta iz bolnice.

Za pacijente koji zahtijevaju povremenu upotrebu kisika i klasifikuju se kao pacijenti s težom kliničkom slikom, FZORS plaća 2.270 KM, a za pacijente s najblažom kliničkom slikom 1.260 KM. – Bolničko liječenje pacijenata s koronavirusom u potpunosti financira Fond – istaknuli su. Dodali su kako Fond svim građanima u RS-u koji su zaraženi koronavirusom u potpunosti financira zdravstvenu zaštitu, za sve ono što spada u obvezno zdravstveno osiguranje. – To podrazumijeva potpunu bolničku njegu, uključujući lijekove i sve ostalo što je dostupno u bolnicimama za oboljele od koronavirusa.

Osim toga, oslobođeni su plaćanja participacije za sve lijekove koji se nalaze na Listi lijekova FZORS-a koji se izdaju na recept. Izutezak je Lista B gdje svi osiguranici bez izutetka plaćaju participaciju u iznosu od 50 posto. Budući da još ne postoji adekvatna terapija za oboljele od korone, na raspolaganju su im svi lijekovi koje Fond financira, uključujući i antibiotike koje, između ostalog, koriste oboljeli zaraženi ovim virusom – naveli su. Svi građani, bez obzira na to jesu li osigirani ili ne, od koronavirusa se mogu liječiti u javnim zdravstvenim ustanovama, a iz Fonda dodaju kako nije potrebno ovjeravati zdravstvenu knjižicu i da će ta odluka biti na snazi sve dok traje izvanredna situacija u RS-u. – Međutim, to ne znači da su uplatitelji doprinosa oslobođeni plaćanja ove obveze, već u izvanrednoj situaciji, uvjet za korištenje zdravstvene zaštite nije redovita uplata doprinosa – kazali su iz FZORS-a.

Trošak Fonda od ožujka prošle godine pa do kraja prosinca 2020. godine za usluge koje su koristili neosigurani građani RS-a u javnim zdravstvenim ustanovama iznosi oko 31,4 milijuna KM. – Također, Fond je u pandemiji koronavirusa donio dvije odluke koje su nastale kao produkt praćenja aktualne epidemiološke situacije. Jedna od njih je i financiranje pulmološke medicinske rehabilitacije za osiguranike koji su preležali koronavirus, nakon bolničkog liječenja u trajanju do 28 dana.

Ovu uslugu, također, Fond u potpunosti financira – osiguranici su oslobođeni plaćanja participacije. Osiguranici, za sada, ovu pravo mogu da ostvare u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” i u Zdravstvenom-turističkom centru “Banja Vrućica” u Tesliću. Na pulmološkoj medicinskoj rehabilitaciji do sada je bilo više od 500 osiguranika koji su preležali koronavirus, za što je Fond zdravstvenog osiguranja RS-a izdvojio oko 740.000 KM. – Osim ovog prava, Fond je nedavno omogućio da ukoliko se zbog korone postupak izvantjelesne oplodnje prekine, osiguraniku će se izdati novo rješenje za istu proceduru koja je i prekinuta zbog virusne infekcije.

Dakle, ženi se u slučaju dobivanja koronavirusa, prekinuta procedura izvantjelesne oplodnje neće računati kao obavljeni pokušaj, a kada bude radila ponovno, u novom rješenju će stajati broj procedure koja je i bila prije nego što je dobila koronavirus. Upite o troškovima bolničkog liječenja u Federaciji BiH poslali su na nekoliko adresa kliničkih centara i bolnica u FBiH, li odgovore do sada nisu dobili. Također, iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona kazali su kako oni nemaju podatke o tome koliko iznosi bolničko liječenje pacijenta oboljelog od koronavirusa.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti