05.03.2024.
HomeLifestyleKoje zemlje imaju najstrože mjere zaštite od pandemije virusa?

Koje zemlje imaju najstrože mjere zaštite od pandemije virusa?

Prema istraživanju naučnika sa uglednog Univerziteta u Oksfordu, Hrvatska, Srbija i Slovenija imaju najstrože mjere zaštite od pandemije virusa COVID-19 na svijetu.

Maksimalnih 100 bodova na rang-ljestvici strogosti mjera Oksford COVID-19 Government Response Trackera imaju Hrvatska, Srbija, Slovenija, Indija, Pakistan, Sirija, Vijetnam, Šri Lanka, Tunis, Uganda, Južnoafrička Republika, Bocvana, Madagaskar, Honduras i Kostarika.

Najmanje bodova ima Kina (42,86), zemlja u kojoj je epidemija prvo izbila i koja je imala i stotine miliona ljudi pod nekim oblikom karantina, ali je u međuvremenu navodno suzbila epidemiju i ukinula karantin – iako se početak drugog talasa epidemije u toj zemlji već nazire, prenosi portal Index.

Najpoznatija po svojim blagim zaštitnim mjerama je Švedska, koja je imala najopuštenije mjere na svijetu prije nedjelju dana, kad je imala 42,86 bodova od mogućih 100.

U međuvremenu ih je nešto pooštrila, podstaknuta dramatičnim porastom broja umrlih, pa je 6. aprila, imala 52,38 bodova.

Osim Švedske i Kine, izuzetno blage mjere imaju Zambija s 47,62, Gvatemala s 52,38, Rumunija sa 57,14 i Kenija s 59,52 boda, a relativno blage i Bolivija (61,9), Alžir (61,9), Mongolija (61,9), Čad (66,67), Kolumbija (66,67), Japan (66,67), Gana (66,67) i SAD (66,67).

Treba naglasiti da za neke zemlje nema dostupnih podataka o zaštitnim mjerama, uključujući Turkmenistan, čiji je režim zabranio i spominjanje virusa korona u javnosti, i Bjelorusiju, čiji je predsjednik Aleksander Lukašenko poručio građanima da “piju votku kako bi se borili protiv bolesti” i dodao da “Ovdje nema virusa. Ne vidim ih.”

Naravno, za sveobuhvatnu evaluaciju pojedinih nacionalnih strategija biće potrebno sačekati kraj pandemije i uporediti ukupan broj oboljelih, hospitalizovanih i umrlih, relativno po broju stanovnika.

Zagovornici blažih mjera ističu i da je nužno uporediti ekonomsku štetu koju su različite zemlje nanijele sebi različitim strategijama, ali za bilo kakvu procjenu efekata ekonomskih posljedica još je prerano jer nijedan ozbiljan stručnjak o tome zasad ne želi da iznosi konkretne prognoze.

 

 

 

tanjug

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti