Koje zemlje Evropske unije najviše zavise od uvoza ruskog gasa?

0

 

Od ruskog prirodnog gasa najviše zavise Letonija i Češka, koje su 2020. godine imale 100 posto udjela ruskog gasa u ukupnom uvozu, javlja Radio Slobodna Evropa, pozivajući se na istraživanje Evrostata.

Odmah za njima idu Mađarska sa 95, Slovačka sa 85 i Bugarska sa 73 posto udjela.

Od tog ruskog energenta najmanje zavise Portugal sa devet, Slovenija sa osam i Belgija sa šest posto udjela u ukupnom uvozu. To istraživanje nije uključilo podatke za Hrvatsku, Maltu, Dansku, Irsku i Austriju, dok se navodi da Kipar ne uvozi gas.

BBC je prije nekoliko dana izvjestio da je 2019. godine Rusija činila 41 posto uvoza prirodnog gasa u Evropsku uniju. Britanski medij predviđa da bi, ukoliko bi isporuke ruskog gasa Evropi prestale, Italija i Njemačka bile posebno ranjive, jer uvoze najviše gasa.

Prema podacima Međunarodne agencije za energetiku za 2020. godinu, Njemačka je uvozila 42,6 milijardi kubnih metara gasa iz Rusije, dok su Italija i Bjelorusija uvozile po 29,2, odnosno 18,8 milijardi kubnih metara gasa.

Ministri energetike zemalja EU danas raspravljaju u Briselu o uvođenju zabrane uvoza ruskih energenata. Do sada je već zabranjen uvoz uglja, ali ostaje problem sa zalihama nafte i gasa, o čemu će se dodatno raspravljati na sastanku

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here