26.02.2024.
HomeNovostiKod šišmiša u Africi otkriveno sedam novih vrsta koronavirusa

Kod šišmiša u Africi otkriveno sedam novih vrsta koronavirusa

Naučnici su kod šišmiša u afričkoj državi Gabon otkrili sedam novih sojeva koronavirusa, no još nije sasvim jasno mogu li oni prijeći na čovjeka i izazvati novu pandemiju.

Kako piše “NewScientist”, naučnicima je već od prije poznato da koronavirusi mogu prijeći sa šišmiša na ljude i uzrokovati ozbiljne bolesti kao što je bila epidemija SARS-a 2002-03 i pandemija covida-19. Za obje bolesti se smatra da su nastale nakon što je koronavirus sa šišmiša, i vjerojatno preko posrednika, došao u ljudsku populaciju.

Većina dosad identificiranih sojeva koronavirusa u šišmiša pronađena je kod azijskih vrsta, ali se sve više njih otkriva i kod afričkih šišmiša.

Gael Maganga iz Međunarodnog centra za medicinska istraživanja Fransevilu u Gabonu i njegove kolege nedavno su testirali više od hiljadu šišmiša koji žive u pećinama širom zemlje i otkrili da je 18 njih imalo koronavirus.

Genetskim sekvenciranjem utvrđeno je da je sedam ovih koronavirusa, koji su svi pronađeni kod šišmiša koji jedu insekte (porodica Hipposideridae), do sada bilo potpuno nepoznato.

Pet od sedam novih virusa usko je povezano s poznatim koronavirusom zvanim humani koronavirus 229E koji kruži među ljudima od 1960-ih kad je identificiran, a koji obično izaziva samo blage simptome prehlade.

Stručnjaci stoga pretpostavljaju da bi ti novi sojevi također mogli preći na ljude i prouzrokovati blage simptome ili možda čak ozbiljniju bolest, ali potrebna su dodatna istraživanja kako bi se to potvrdilo.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti