15.07.2024.
HomeNovostiKo to želi za kriminal vezane ventilatore priključiti nedužnim pacijentima u kliničkim...

Ko to želi za kriminal vezane ventilatore priključiti nedužnim pacijentima u kliničkim centrima?

Dok svakodnevno brojke zaraženih koronavirusom prelaze one sa početka pandemije, iz zdravstvenih ustanova u našoj zemlji apeliraju da su im zalihe medicinske opreme i zaštitinih sredstava na izmaku. Povećava se i broj pacijenata koji su u teškom stanju i priključeni na respirator. A njih ni u jednoj zdravstvenoj ustanovi nema viška. Pitanje je trebaju li nabavljati nove, čekati donacije ili zatražiti one plaćene 10 i po miliona, koji su već dva i po mjeseca predmet istrage Tužilaštva BiH.

Uporedo s istragom, traje i dilema jesu li respiratori upotrebljivi ili ne, ko će donijeti odluku o njiihovoj raspodjeli i kome će koliko respiratora pripasti. Iz UKC-a Tuzla, KCUS-a i Kantonalne bolnice Zenice već su javno zatražili po 25 respiratora. U goraždanskoj bolnici potvrđeno nam je da neće odbiti ukoliko ih bude u planu za raspodjelu. Na naš upit žele li te respiratore u bihaćkoj i mostarskoj bolnici, nismo dobili odgovor.

“Mi smo, s obzirom na broj stanovnika i zdravstveni kapacitet, išli s nekim realnim zahtjevom da nam se ustupi 25 respiratora koje bismo mi, u zavisnosti od njihovih specifikicija i karakteristika, rasporedili i snabDjeli zdravstvene ustanove u ZDK-u, primarno bolnice, a onda eventualno – ako se radi o formama transportnih respiratora – možda čak i pojedine domove zdravlja”, kaže ministar zdravstva ZDK-a Adnan Jupić (A-SDA).

Respiratori su trenutno besplatno uskladišteni u iznajmljenom prostoru privatne firme u Sarajevu. Oni koji su ih nabavili, tvrde, čekaju odluke nadležnih.

“Raspodjelu bi trebao vršiti Federalni štab. Raspodjela bi mogla vrlo brzo ići, s obzirom na to da dobijamo iz svih kantona potrebe. Zavod za javno zdravstvo bi napravio raspodjelu prema tim potrebama“, objašnjava Mustafa Kadribegović, v.d. direktora FUCZ-a.

Pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez ističe da ih je nabavljala Uprava civilne zaštite: “Vjerovatno, ukoliko se obrate Federalnom ministarstvu zdravstva za pitanje distribucije, bit će uključen Zavod za javno zdravlje i na osnovu toga ćemo i izvršiti i distribuciju”.

Iz Zavoda odgovor da su ovo pitanja za Civilnu zaštitu. U labirintu nadležnosti, ostaje otvoreno pitanje šta i kada respiratori dođu do krajnjeg korisnika – jesi li za upotrebu ili ne, ko će to utvrditi?

“Firma koja bi izvršila priključenje, instalaciju tih uređaja u zdravstvene ustanove – to ja ne znam. Neizvjesno je da li takva firma postoji trenutno u BIH i ko će se javiti za izvršenje tih poslova. Najvjerovatnije da ćemo mi raspisati javni poziv pa ćemo vidjeti ko će se javiti”, dodaje Kadribegović.

Testova, medicinske i zaštitne opreme svaki dan sve je manje. Donirani su našoj zemlji, ali ih zdravstvene ustanove, zbog komplikovanih procedura, dobijaju veoma sporo. I dok pojedine čekaju nagomilane donirane zalihe, neki i dalje vrše nabavke.

“Mi smo opremu nabavljali, kupovali, objavili javni natječaj, išli na direktni – tako da, po podacima moje centralne apoteke, imamo zadovoljavajuću količinu medicinske zaštitne opreme”, navodi Vahid Jusufović, v.d. direktora UKC-a Tuzla.

Epidemija, koja nikada nije ni prestala, prema najavama stručnjaka, na jesen će imati nepredvidiv tok. Hoćemo li i tada uporedo sa valom koronavirusa imati i val masovnih nabavki? To je, pokazalo se, isproban recept za korupciju i bogaćenje pojedinaca.

Da li je cilj pretplaćene ventilatore, koji su na kriminalan način kupljeni od SDA kamarile,predstaviti kao respiratore, staviti u funkciju i na taj način zataškati lopovluk?

Ko to želi za kriminal vezane ventilatore priključiti nedužnim pacijentima u kliničkim centrima?

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti