Ko to čačka oko Čačka: Da li iza eksplozija u fabrici oružja u Čačku stoji tajna služba Rusije!?

0

Jučerašnja eksplozija u vojnoj tvornici “Sloboda” u Čačku uslijedila je samo petnaest dana nakon što je taj srbijanski grad potresla prva eksplozija u istoj tvornici, koja je izazvala ogromno uznemirenje i paniku među stanovništvom.

Učestalost eksplozija u “Slobodi”, kao i neodstatak ikakvih informacija o uzrocima ove dvije nesreće, pored uznemirenja, prouzročila je i sumnje i špekulacije o tome o čemu se, zapravo, radi, šta je uzrok i kakve mogu biti posljedice detonacija koje odjekuju Čačkom. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jučer je najavio hitnu i efikasnu istragu o posljednjim događajima u ovoj poznatoj tvornici namjenske industrije, a slične najave su stigle i od lokalnih vlasti.

UZROK EKSPLOZIJE NE SPOMINJATI

Sinoć je jedan od vodećih vojnih analitičar u Srbiji Vlade Radulović, gostujući u Dnevniku “Adria Max Newsa”, iznio osnovane rezerve prema zvaničnoj verziji i informacijama koje vlasti daju povodom posljednjih eksplozija u “Slobodi”. “Ovo, jednostavno, nije normalna situacija”, kazao je Radulović. On je priznao da nije mogao doći do podrobnijih informacije o tome šta je u dva navrata u kratkom vremenskom intervalu dovelo do eksplozija u pogonima “Slobode”, ali da je siguran da nije riječ o upaljačima, kako su nadležni tvrdili. “Ako je uzrok prve eksplozije prije 15 dana saniran i uklonjen, kako je moguće da se ista stvar ponovi?”, zapitao se Radulović, koji je rekao i da vjeruje da je za eksplozije odgovoran “ljudski faktor”.

Na pitanje koiliko su osnovane tvrdnje nekih analitičara da su eksplozije u čačanskoj “Slobodi” posljedica organizirane zavjere i diverzije, Vlade Radulović je rekao da ne treba isključiti ni tu mogućnost. Prvi put je o mogućoj međunarodnoj zavjeri protiv Srbije i njene namjenske industrije prije petnaestak dana govorio Dragan Šutanovac, bivši ministar odbrane Srbije, koji je javno posumnjao da iza eksplozija u “Slobodi” stoje tajne službe Rusije, koje su, kako je rekao, organizirale i slične razorne diverzije u fabrikama namjenske industrije u Češkoj i Bugarskoj kažnjavajući te zemlje zbog izvoza oružja u Ukrajinu i Gruziju. Šutanovac je rekao da i Srbija izvozi naoružanje i municiju u te zemlje i da zato ima osnova za sumnju da i nju Rusija kažnjava zbog te “izdaje”.

Analitičar Vlade Radulović također je potvrdio da je moguć i taj scenarij, koji na terenu provodi tajna ruska policija GRU. “Za takve subverzivne aktivnosti kada je riječ o Rusiji zadužena je elitna jedinica ‘12155’, koja djeluje u sastavu GRU-a i čije je prisustvo na ovim prostorima registrovano tokom pokušaja državnog udara u Crnoj Gori prije nekoliko godina. Nije poznato da li Srbija izvozi oružje i municiju u Ukrajinu, ako to radi, sasvim sigurno to ne ide direktno nego preko nekog posrednika.” 

BUGARSKO-ČEŠKI SCENARIJ I U SRBIJI?

Radulović je rekao kako je vojna tvornica “Sloboda” u Čačku nedopustivo slabo osigurana. “Nekada su u krugu ‘Slobode’ bile raspoređene stražarnice na kojima su se smjenjivali vojnici koji su je osiguravali od vanjskog svijeta. Danas su te stražarnice srušene, a o osiguranju se brine portirska služba. U fabriku se može bez problema ući, jedina prepreka su trava, korov i šiblje u koje je dvorište fabrike zaraslo”, kazao je on.

Podsjetimo, u posljednjih nekoliko godina, vlasti Bugarske i Češke su u više navrata optuživale Rusiju i njene tajne službe da stoje iza diverzija i eksplozija u tamošnjim tvornicama naoružanja i municije. U Bugarskoj je od 2010. godine izvršeno više diverzija u tvornicama i skladištima u kojima je uništeno desetine hiljada artiljerijskih granata i drugog oružja. Tužilaštvo te zemlje za diverzije je optuživalo Rusiju, koja je te optužbe redovno odbacivala.

U Češkoj je 2014. godine u zrak odletjela tvrornica oružja u selu Vrbjetnice, nakon čega su vlasti te zemlje protjerale 18 ruskih diplomata kao znak protesta zbog umiješanosti te zemlje u ovu katastrofu.

Vojne fabrike u Bugarskoj i Češkoj povezivao je isti čovjek Emilijan Gebrev, bugarski biznismen, vlasnik firme “EMCO”, jedan od najvećih trgovaca oružjem na svijetu. Smatra se da je on bio vlasnik fabrika i skladišta oružja i municije u Bugarskoj u kojima su se godinama dešavale diverzije. Gebrev je 2015. preživio pokušaj trovanja otrovom “novičokom”, a tužilaštvo Bugarske je za taj zločin optužilo ruskog državljanina Sergeja Fjodotora.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here