25.02.2024.
HomeNovostiKo su organizacije koje su od Dodika i Stanivukovića tražile progon LGBT...

Ko su organizacije koje su od Dodika i Stanivukovića tražile progon LGBT aktivista?

Policijska uprava Banjaluka donijela je rješenje o zabrani javnog okupljanja u organizaciji nezavisnih stvaralaca i aktivista “Geto” iz Banjaluke i “Bh. povorka ponosa” iz Sarajeva koji je bio najavljen za subotu, 18. marta u Banjaluci. Na ovom događaju planirana je projekcija filma “Pride”, te panel diskusija i neformalno druženje uz muziku.

Tog dana u večernjim satima, podsjetimo, troje aktivista iz Organizacionog odbora “Bh. povorke ponosa” povrijeđeno je u napadu huligana u Banjaluci ispred prostora organizacije “Transparency International BiH”.

Procurio je spisak trinaest (13) organizacija sa sjedištem u Banjoj Luci koje su stavile potpis na pismo 15. marta, kojim su pozvale na progon LGBT aktivista. Pismo je upućeno predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, premijeru Radovanu Viškoviću i gradonačelniku Drašku Stanivukoviću.

Radi se o sljedećim organizacijama: Jadovno 1941, Srpsko-ruski most, Fondacija Mir Božiji, Srpsko sabranje Baštionik, Društvo prijatelja manastira Hilandar, SNP Izbor je naš, Udruženje mladih “Beli anđeo”, Dobrotvorno društvo “Kolo srpskih sestara”…

alt

Podsjetimo, predsjednik RS-a Milorad Dodik nešto je ranije izjavio da je protiv ovog skupa.

„Ja sam protiv toga i bilo kakve manifestacije. Očekujem da će organi Republike Srpske onemogućiti bilo kakvo održavanje u otvorenim i zatvorenim prostorima“, rekao je on.

Ni gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, nije bio za održavanje ovog događaja. Poručio je da “svako radi u svoja četiri zida šta želi”, a da se tradicionalne vrijednosti koje zastupa neće narušavati.

„Težimo patrijarhalnim, tradicionalnim, porodičnim odnosima i znamo što je naša vjera i identitet našeg naroda. U redu, to neko radi tamo u Sarajevu i neka radi. Ovdje ne bismo dopustili tako nešto“, rekao je Stanivuković obrazloživši da Banjaluka nema želju za održavanjem Parade ponosa i da je Sarajevo dovoljan grad za to.

U međuvremenu, Helsinški parlament građana prekida saradnju s Gradom Banjaluka zbog Draška Stanivukovića jer ne žele ignorisati izjave prvog čovjeka grada koji je svojim izjavama doprinio atmosferi linča prema LGBT aktivistima i novinarima.

(SB)

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti