21.06.2024.
HomeSvijetKo su Falaša Jevreji i zašto ih Izrael šalje na najopasnije tačke...

Ko su Falaša Jevreji i zašto ih Izrael šalje na najopasnije tačke na borbenim linijama

U izvještaju koji je objavio internetski portal The Independent na turskom jeziku (The Independent Turkce) navodi se da je postojanost naroda Gaze u suočavanju s izraelskim masakrima potaknula vladu u Tel Avivu da pošalje etiopske Jevreje Falaša na najopasnije tačke na prvim borbenim linijama.

Kolumnista Mehmed Mazlum Celik rekao je da situacija u Izraelu nije dobra zbog nepokolebljivosti ljudi u Gazi, koji su postali primjer otpora do te mjere da su postali uzor svima, uprkos holokaustu i masakrima koje Izrael čini protiv njih već mjesecima.

end of list

Dodaje da su stanovnici Gaze od oktobra uništili 40 posto tenkova poznatih kao Merkava-4, a da je ta brojka službeni podatak izraelske vojske, a ne Islamskog pokreta otpora (Hamas). Kaže da je to natjeralo izraelsku vojsku da rasporedi tenkove Merkava-3, koje je opisao kao “smeće”.

Prema izraelskim podacima, više od 500 hiljada Jevreja napustilo je zemlju od početka rata, kaže Celik. Najvažnija misija Izraela bila je dovesti Jevreje koji žive širom svijeta na Bliski istok, stoga se ova brojka pojavljuje kao nešto što se ne može podcijeniti ili zanemariti.

Falaša

Autor objašnjava da je trenutna situacija navela izraelsku vladu da odabere etiopske Jevreje Falaša i pošalje ih na najopasnije borbene linije.

Navodi da su Jevreji Falaša i ranije dolazili u fokus, poput slučaja kada je bačena krv prikupljena od ove grupe u izraelskoj banci krvi. Izraelci su odbili koristiti tu krv uz obrazloženje da njihova krv ”može sadržavati razne viruse”. Međutim, cijeli svijet je znao da ovo je bio oblik aparthejda.

Autor je istakao da većina bijelih Izraelaca smatra Falaše nejevrejima, ali i pored toga su im potrebni u svakodnevnom životu. Tel Aviv je tek 1970. godine pokrenuo inicijativu da prizna Falaše kao Jevreje koji mogu doći u Izrael.

Falaše, koji su u velikom broju dolazili u Izrael iz Etiopije, koja je patila od gladi u to vrijeme, bili su primorani raditi na najgorim poslovima i bili su prve jedinice vojske koje su poslane na front.

Rasističke prakse

Autor navodi da Izrael nije imao ozbiljnih problema u pogledu vjerske integracije, ali da su bijeli Jevreji imali ozbiljnih poteškoća da prihvate Falaše u društvenim i pravnim pitanjima, a ova situacija je iz dana u dan donosila brojne društvene krize.

Nakon što je izraelska policija ubila Solomona Tekaha (19 godina) 2019. godine, Jevreji Falaše više nisu mogli podnijeti praksu ”aparthejda” u Izraelu i izašli su na ulice. Policijska intervencija protiv demonstranta bila je, kao što je i očekivano,  ”krajnje barbarska”, naglasio je.

S obzirom na sve navedeno, autor smatra da se lako može odgovoriti na pitanje zašto Izrael Jevreje Falaša šalje na prve ratne linije protiv potlačenog naroda u Gazi.

Objašnjava da je nastavak rata u Gazi za sada spriječio eksploziju političkih, ali i društvenih kriza unutar Izraela. S druge strane, ovaj rat je doveo izraelski model do neuspjeha, a Izraelci se više ne slažu s tim da Izrael predstavlja sigurno mjesto.

IZVOR: AGENCIJE

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti