19.05.2024.
HomeNovostiKo pakuje Draganu Mektiću?

Ko pakuje Draganu Mektiću?

Dva i po dana bila su dovoljna Tužilaštvu BiH da otkloni sve nedostatke u optužnici protiv Dragana Mektića i drugih koju im je početkom sedmice vratio Sud BiH. I samo šest radnih sati bilo je potrebno sutkinji za prethodno saslušanje Dalidi Burzić da izanalizira sve dokaze i utvrdi da u novoj, reduciranoj optužnici, postoji dovoljno osnovane sumnje da je bivši ministar sigurnosti BiH počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlasti. I onda je danas popodne Boris Grubešić u ime Tužilaštva BiH “žurno” informisao javnost da je od Suda BiH zaprimljena “potvrđena optužnica protiv Dragana Mektića i drugi.

Žurna istraga protiv doskorašnjeg ministra sigurnosti BiH koordinirana je u kabinetu glavne državne tužiteljice Gordane Tadić. Prvo je izdata naredba Federalnoj uporavi policije da se provedu istražne radnje u vezi sa realizacijom Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva između BiH i Crne Gore. U pitanju je projekat koji je finansirala EU, a koji je realiziran od 2015. do 2017. godine. Nakon što je FUP Tužilaštvu BiH dostavio Informaciju o prikupljenim saznanjima, Gordana Tadić je predmet dodijelila tužiteljici Vedrani Mijović, kćerki dugogodišnjeg SNSD-ovog kadra – Slavka Jovičića Slavuja.

“Trebalo bi lišiti slobode ministra Mektića”, reći će inspektorima FUP-a tužiteljica Mijović prenoseći želje svoje šefice Gordane Tadić.

Baš u tom periodu, Mektićev zamjenik Mijo Krešić, 3. oktobra 2019. godine, na očigled novinara Žurnala, sastajao se sa zamjenikom direktora FUP-a Ensarom Kormanom, pokušavajući od njega saznati kako napreduje predmet protiv Mektića čije je formiranje naredila upravo njegova rodica – Gordana Tadić. Tačno dvadeset dana kasnije, Mektić je u intervjuu Oslobođenju kazao da ima informacije da je Gordana Tadić tražila njegovo hapšenje. Kasnije će, prema dokumentima, Tužilaštvo BiH zatražiti od FUP-a dostavljanje izvještaja o počinjenom krivičnom djelu o ovom slučaju. Kako Izvještaj protiv Mektića nije podnesen, glavna državna tužiteljica je odlučila da sama poduzme konkretne korake. I zato pretposljednjeg dana 2019. godine, Gordana Tadić naređuje tužiteljici Mijović da podigne optužnicu protiv Dragana Mektića i još tri osobe koje su bile angažirane u Ministarstvu sigurnosti. Predmet je zadužila sutkinja za prethodno saslušanje – Dalida Burzić.

“Tužilac se u predmetnoj optužnici u okviru rezutata istrage nije osvrnuo na istragu na ispravan način. Iznošenje sadržajnih rezultata istrage na način kako je postupljeno u konkretnom slučaju, kao posljedicu bi imalo unošenje na glavni pretres sadržajnih rezultata tih dokaza mimo pravila kojima se dozvoljava odstupanje od načela neposrednog izvođenja dokaza na glavnom pretresu”, navela je u svom dopisu Tužilaštvu BiH sutkinja za prethodno saslušanje Dalida Burzić.

Ovaj dopis je Tužlaštvu BiH dostavljen u srijedu, i Dalida Burzić je u svom dopisu navela da optužnica ne može biti potvrđena zbog nedostataka koje je utvrdila.

“Ovi nedostaci dostavljenu optužnicu čine manjkavom u formalno pravnom smislu, pa je iste neophodno otkloniti, da bi Sud mogao po predmetnoj optužnici donijeti svoju odluku, odnosno pristupiti analizi dostavljenih dokaza i utvrditi da li postoji dovoljan stepen osnovane sumnje da su osumnjičeni počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret”, navela je sutkinja Burzić uz upozorenje da Tužilaštvo BiH ima rok od tri dana da ispravi sve ono što je suprutno zakonskim odredbama,

Onda je na scenu stupilo žurno djelovanje. Za manje od dva dana, Tužilaštvo BiH je stiglo “ispraviti” sve nedostatke optužnice, te je novu, uređenu optužnicu dostavilo u petak ujutro. Iako je Dalida Burzić u svom prvom dopisu navela da će tek tada razmotriti navedene dokaze, te procijeniti da li postoji osnovana sumnja za potvrđivanje optužnice, ona je, za manje od šest radnih sati uspjela izanalizirati ključne od ukupno 185 dokaza koliko je u optužnici navela tužiteljica Vedrana Mijović. No, odnosi Dalide Burzić i Milana Tegeltije, te njihove veze u predmetima “potkivanje” i Dženan Memić bili su savim dovoljan argument da se optužnica koja dva dana ranije nije valjala – ekspresno potvrdi. A onda je na scenu stupio Boris Grubešić. Žurno.

Piše: Avdo Avdić, Žurnal.info

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti