Ko još vjeruje Selimu Bešlagiću: Kleo se da neće u koaliciju sa Kukićem, a sad mu se dodvorava

0

U Skupštini Tuzlanskog kantona jučer je formirana nova parlamentarna većina koju predvodi SDP. Prethodno je Radončićev SBB napustio koaliciju sa SDA i priključio se novoj koaliciji koju čine SDP, PDA, Naša stranka i SBB.

To što je SDP odlučio koalirati sa strankom Mirsada Kukića PDA, nije neko iznenađenje s obzirom na to da su odnosi između stranačkih lidera Nermina Nikšića i Mirsada Kukića već dulje vremana više nego dobri.

No, sve je iznenadila promjena stava Naše stranke koja se do jučer javno klela kako nikad i ni po koju cijenu neće koalirati ni sa SDA ni sa PDA.

– Prije nešto više od godinu dana, PDA je sa SBB-om rušila vladu koju je predvodila SDA. Danas SDA s DF-om uzvraća udarac. Naša stranka neće se petljati u tu, može se reći porodičnu svađu i ostaje pri svom principu da neće biti u vlasti ni sa SDA niti sa PDA! Svako uplitanje Naše stranke u koalicije čiji su predvodnici ili čak samo članovi SDA i PDA, smatrat ćemo zlonamjernim. Među nama ni političkih ni ideoloških niti svjetonazornih ni bilo kakvih interesnih poveznica nema – rekao je sredinom aprila protekle godine predsjednik Regionalnog odbora Naše stranke u TK Mirsad Čamdžić.

Slično je govorio i Selim Bešlagić, ratni načelnik Tuzle, čovjek koji u narodu ovog kraja uživa veliko poštovanje.

– Mi imamo naš stav. Ne idemo ni s kakvim nacionalnim strankama. To ako neko pokuša, mi ćemo procijeniti i donijeti odluku koja je u duhu našeg zaključka. Mi smo od početka bili ti koji su govorili da neće s nacionalnim strankama. Za nas je to i PDA – rekao je 19. marta prošle gdine zastupnik Naše stranke u Skupštini TK Selim Bešlagić.

Podsjećamo, Kukić je u oktobru prošle godine osuđen na godinu dana zatvora pred Općinskim sudom u Sarajevu zbog krivičnog djela primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem u “Elektrodistribuciji”.

Kukić je i ranije osuđivan zbog zloupotrebe položaja. Za period 1994 – 2001. godine, kada se nalazio na čelu Rudnika Banovići, Kukić je osuđen na 18 mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja.