Ko je zasjeo na tron SPC-a: Da li je Porfirije Perić Vučićev poslušnik

0

Aleksandar Vučić odlučio je da ni izbor patrijarha Srpske pravoslavne crkve neće proći bez njegovog uticaja, pa je tako danas za novog nasljednika trona Svetog Save izabran mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić.

Osim što je i sam lično lobirao pozivajući vladike ili odlazeći im lično u posjetu, u kampanji za novog patrijarha je učestvovao i Nikola Selaković, njegov nekadašnji generalni sekretar, a sada ministar. Selaković ima uticaj na patrijarhovog sekretara Dejana Nakića koji direktno upravlja ogromnim novcem, a zadužen je i za kontakte sa državnim organima oko višemilionskih uplata Vlade Srbije. Nedavno je list Danas objavio da je upravo Nakić bez dozvole Sinoda uplatio 1.723.000 eura njemačkoj firmi za vrata na Hramu Svetog Save, što pokazuje kolika je moć Porfirijevog prijatelja u upravljanju novcem i uplatama bez odobrenja SPC.

VUČIĆEVE ISPOVIJESTI

Kako je pisao portal preokret.info, Vučić se opredijelio da svu svoju energiju usmjeri ka izboru Porfirija za patrijarha iz nekoliko razloga:

– Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije je Vučićev bliski porodični prijatelj po majci iz Bečeja. Angelina je tamo rođena, kao i Porfirije (navodno su i dalji rođaci);

– Cijela Srpska radikalna stranka je znala da Vučić godinama odlazi u Kovilj kod Porfirija na ispovjest. Četiri mjeseca poslije ubistva Ćuruvije je išao u Kovilj kod Porfirija da zaliječi rane od medijskih napisa da je umiješan u atentat. Porfirije zna neke njegove intimne tajne i duboko su povezani.

– Porfirije je osoba koja nije imala problem da učestvuje u mahinacijama, kao predsjednik Radio difuzne agencije za elektronske medije (REM), pomogao je da B92 i TV Prva dobiju dozvolu da ih zakonski može posjedovati isti vlasnik. U Kovilju su ga redovno posjećivali grčki vlasnik Teo Kirjaku i tadašnja direktorica TV Prva Manja Grčić noseći mnogobrojne “donacije”. Kirjaku je svoje televizije u dogovoru sa Vučićem prodao SNS funkcionerima iz Niša kojima je Telekom isplatio 190 miliona eura za Kopernikus. U REM je Porfirije imao i visoku platu i nema podataka da je nešto donirao u humanitarne svrhe;

– Najveći povjerenik Porfirijev u SPC je sekretar pokojnog patrijarha Nakić. On je u dogovoru sa vlastima otvorio račun SPC u Alta banci (bivša Jumbes banka) koji su kupili vlasnici mjenjačnice. Takođe, SPC sav novac koji dobija u kešu u devizama mijenja u mjenjačnicama Alta. Inače, Nakićev povjerenik je Stefan Šarić (Selakovićev duhovnik, kao i Cece Raznatović) koji je nedavno optužen u srpskim medijima za otmicu;

– O bliskosti Porfirija sa vlastima u Srbiji pokazatelj su i redovna gostovanja na TV Pink, koji je poznat po svojoj skandaloznoj uređivačkoj politici koja promoviše u realitijima svaki mogući nemoral.

No, krenimo redom i opširnije.

SUMNJIV FINANSIJSKI USPON

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski široj javnosti postao je poznat kada je na prijedlog Demokratske stranke postao član REM-a, što je i tada bilo neobično, imajući u vidu činjenicu da je u pitanju sveštenik, pritom i monah. U REM je došao iz manastira Kovilj, gdje ga je doveo duhovni otac Irinej Bulović, episkop bački.

Na pitanje kako je episkop, koga su jako često viđali da pije kafu sa suprugom bivšeg predsjednika Srbije i Demokratske stranke Borisa Tadića, član REM-a iz vremena vladavine demokrata, postao glavni favorit naprednjaka i njihovog lidera, ovih dana je prilično lako dati odgovor, jer je imenovanjem Branka Radujka na mjesto direktora Uprave carina aktuelizovana priča o “žutim preletačima” u naprednjačke redove. Po istoj matrici Porfirije Perić, ali i duhovni otac mu Irinej Bulović, mijenjaju politički i stranački dres, preko noći i postaju glavne naprednjačke poluge u SPC.

Istine radi, Buloviću je to bio četvrti dres, jer je jednako služio i Slobodanu Miloševiću i svim predsjednicima i premijerima nakon njega. Priča se da je Porfirije rođak Vučićeve majke, ali za tu informaciju nema valjane potvrde. Ne zna se da li je rođak Vučićevog oca, ali je poznato da je upravo sa Anđelkom Vučićem, obilazio brojne političke i privredne adrese skupljajući novac za “Privrednik”, društvo o kojem bi vrijedilo posebno pisati, odnosno istražiti tokove novca koji tim društvom idu.

PORFIRIJE KAO ZABRANJENA TEMA

Nakon REM-a, čuvene rakije iz Kovilja, “Privrednik” je mitropolitu Porfiriju značajan izvor prihoda. Porfirije kažu nije gadljiv na raskoš. Naprotiv. Oni koji ga poznaju kažu da je od članstva u REM-u, novac postao vrlo važna stavka u životu ovog episkopa. O tome svjedoče i vozila koja su u posjedu mitropolije zagrebačko-ljubljanske, vrijednosti od nekoliko stotina hiljada eura, o kojima tabloidi nikada nisu napisali ni riječ, jer svaki urednik tabloida u Srbiji zna da je Porfirije zabranjena tema, a priča se da je neke teme, tj. neke napade na druge episkope u tabloidima inicirao lično on.

Nakon što je u javnosti procurio snimak predavanja sa Pravoslavno bogoslovskog fakulteta saznalo se da mitropolit Porfirije nema baš lijepo mišljenje o braći na Kosovu i Metohiji, neke je pred studentima čak brutalno oklevetao, a što je važnije njegov stav o Kosovu i Metohiji, nije stav SPC. Nema bolje mišljenje ni o bratu u Slavoniji Jovanu (Ćulibrku), za koga otvoreno govori da je saradnik stranih obavještajnih službi, što u različitim prilikama ponavlja lično i Aleksandar Vučić.

Mitropolitu Porfiriju nisu strane ni prijetnje, o kojima je svjedočio pred TV kamerama kurir Pravoslavno bogoslovskog fakulteta, ali i profesor Sando, kome je Perić otvoreno pretio kako da glasa na fakultetu ili će doživjeti sudbinu koju ne bi želio.

Ali, Porfirije očito sve vrijeme ima snažnije argumente od znanja. U žižu javnosti ušao je nedavno kada je ničim izazvan stao u odbranu predsjednika Srbije kojeg niko nije napao, i tako se pridružio još trojici episkopa koji su ubjeđivali javnost da je napad na Vučića ravan Hristovom raspeću. Jeretičke izjave pojedinih episkopa nikada nisu došle na dnevni red Sinoda, jer njime godinama, što javno što tajno, upravlja Bulović, duhovni otac mitropolita Porfirija, i što je važnije operativac države u Crkvi.

NEPRIMJERENA BIOGRAFIJA

Aktivnosti protiv drugih episkopa na društvenim mrežama, koji nisu na liniji SNS i njenog predsjednika, tvrde upućeni, koordiniše Porfirije, koji direktno komanduje nekolicinom opskurnih portala i svim tabloidima u Srbiji. O njegovim ličnim vezama u glumačkom svetu i svetu medija priča se godinama, ali zbog statusa “belog medvjeda” koji mu je lično dodijelio Vučić javnost nema priliku niti da čuje niti da pročita išta mimo onoga što sam mitropolit Porfirije plasira.

Prije Vučića privatnost mu je čuvala pozicija u REM-u i bliskost sa vrhom Demokratske stranke. Porfirije Perić je zbog svega ovoga imao veliku prednost u odnosu na ostale kandidate za upražnjen prijesto, što se na kraju i obistinilo, te je izabran za novog patrijarha. Za javnost on svoju biografiju piše i frizira sam.

Biografije drugih kandidata u SPC, kako se moglo vidjeti iz tabloida, uveliko su pisale službe i njihovi spavači. Upravo je stvarna i “živopisna” biografija mitropolita Porfirija, tvrde izvori iz SPC, ovog episkopa i dovela do Vučićevog favorita, kasnije i do novog patrijarha. Biografija nije baš primjerena budućem patrijarhu, ali Vučić nije očekivao da SPC dobije dostojnog patrijarha.

Dobio je još jednog poslušnika! A najbolje su slušali oni čije biografije Vučić zna napamet, piše Direktno.rs.