Ko je novinar koji oplakuje ratnog zločinca, a kolege naziva go*nima: Član UO BHRT

0

Mostar je sinoć bio šokiran brutalnim ubistvom koje su desilo u blizini u blizini zgrade MUP-a HNK. Ubrzo se saznalo da je ubijen Marko Maka Radić, a na njega je pucao nekadašnji prijatelj Josip Cvitanović.

Marko Maka Radić je bivši pripadnik HVO-a koji je 2011. godine pravosnažno osuđen na 21 godinu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, odnosno mučenja, zatvaranja, ubistava i silovanja u zloglasnom logoru Vojno kod Mostara.

Njegov ubica, Josip Cvitanović bio mu je blizak prijatelj. Naime, Josip Cvitanović je skupa s Radićem bio jedan od optuženih za napad na Bošnjake na Bajram 10. februara 1997. godine, kada su namjeravali obići mezarje u mostarskom Liska parku. Za napad u kojem je poginuo Šefik Sulejmanović, Seid Maksumić i Safet Radoš teško povrijeđeni, a 22 osobe zadobile lakše povrede, pored Radića optuženi su i specijalci Ivan Hrkać, Božo Perić, Željko Planinić i pomenuti Josip Cvitanović.

Inače, Marko Radić je u tom periodu bio zapovjednik Policijske uprave Mostar. Sa te ga je dužnosti smijenio visoki predstavnik i to upravo zbog napada na Bošnjake u Liska parku. Njegova je odgovornost za napad utvrđena istragom IPTF-a, u čijim je izvještajima opisivan kao “surov i opasan uvijek naoružani ekstremist”.

Od ovog vatrenog obračuna, daleko poraznije za društvo koje „gradi“ bosanskohercegovački HDZ predvođen Draganom Čovićem, je „oproštaj“ koji je bivšem ratnom zločincu i poslijeratnom opasnom ekstremisti, priredio novinar „Večernjeg lista“ Zoran Krešić i član upravnog odbora BHRT-a.

Krešić je, naime, na svom Facebook profilu povodom smrti presuđenog ratnog zločinca Marka Radića napisao kako ga je „sramota kakvih sve novinarskih govana ima“ aludirajući na izvještavanje o ubistvu u Mostaru, a zatim poručio i „Maka, počivaj u miru“.

Krešić je inače poznat kao zagriženi borac za naslijeđe „Herceg-Bosne“ i jedan od najangažovaniji novinara bliskih Draganu Čoviću i njegovom HDZ-u. Svoju vijernost Čoviću opetovano dokazuje huškačkim tekstovima na račun Sarajeva kao glavnog grada i Bošnjaka u BiH.

Nedavno su mediji pod kontrolom Dragana Čovića u najbrutalnijom formi sa gebelskom strašću nastojali terorističke napade koji su se desili u Francuskoj dovesti u vezu sa Bošnjacima i islamom kao religijom koju ispovijeda većina Bošnjaka.

Nakon samo par dana, isti krugovi medijsko-propagandne mašinerije se (shrvani od tuge) opraštaju od ratnog zločinca koji će ostati upamćen samo po provođenju u praksi zločinačke politike Herceg-Bosne koju Zoran Krešić slavi, uz poruku kolegama novinarima da su „govna“. To su, dakle, ti prvaci evropskih integracija i nositelji evropskih vrijednosti!?

(Slobodna Bosna)