27.05.2024.
HomeSvijetKo je napao Rusiju: Ukrajinski diverzanti ili ruski partizani?

Ko je napao Rusiju: Ukrajinski diverzanti ili ruski partizani?

Ruska agresija na Ukrajinu prelila se i na samu Rusiju. Pripadnici partizanskih jedinica napali su naselja Belogordskoj oblasti. Za sada je Legija slobode Rusije istakla da stoji iza ovih partizanskih jedinica.

Svoja saznanja o ovim napadima obajvilo je i Ministarstvo odbrane Velike Britanije, bazirajući ih na podacima dobijenim od obavještajnih službi.

– Između 19. i 22. maja 2023., ruske snage sigurnosti su se vrlo vjerovatno sukobile s partizanima na najmanje tri lokacije unutar ruske Belgorodske oblasti, u blizini ukrajinske granice. Identitet partizana je i dalje nepotvrđen, ali su ruske antirežimske grupe preuzele odgovornost.

Najozbiljniji incident dogodio se u blizini grada Grayvorana. Pored razmjene vatre lakim naoružanjem, u blizini incidenata došlo je do porasta napada dronom ili indirektnom vatrom. Rusija je evakuisala nekoliko sela i rasporedila dodatne bezbjednosne snage u to područje.

Rusija se suočava sa sve ozbiljnijom višestrukom sigurnosnom prijetnjom u svojim pograničnim regijama, s gubicima borbenih aviona, napadima improvizovanih eksplozivnih naprava na željezničke pruge, a sada i direktnom partizanskom akcijom. Rusija će gotovo sigurno iskoristiti ove incidente da podrži zvaničnu priču da je ona žrtva rata, navodi se u indormaciji britanskog Ministarstva odbrane.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti