19.05.2024.
HomeNovostiKo je kome ”mila majka”: Zbog imena, prezimena, stranke ili uloge u...

Ko je kome ”mila majka”: Zbog imena, prezimena, stranke ili uloge u ratu

Elvis Kondžić, šef kabineta Bakira Izetbegovića, nedavno je na Facebooku poručio da je Milorad Dodik “mila majka” za Draška Stanivukovića i Igora Stojanovića. Nakon osuda javnosti zbog stava Kondžića i oštrih reakcija na svrstavanje Stojanovića, koji je rat proveo u opkoljenom Sarajevu kao vojnik Armije Republike Bosne i Hercegovine, ponovo se oglasio Kondžić – Nema izvinjenja.

draško stanivukovićIzvor: N1

Ipak pojedini članovi SDA kažu da je pomenuti status za sankciju i osudu. No, nje nema, kao što ih zbog sličnih statusa i stavova nije bilo ni ranije.

Fotografija iznad poslužila je kao osnov šefu kabineta člana Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, Elvisu Kondžiću, da napiše ovakav status:

Izvor: N1

Na reakcije nije trebalo čekati dugo: prvo se oglasio kantonalni SDP i tražio ispriku.

“Objava Elvisa Kondžića je u najmanju ruku ogavna, ali također pokazuje da SDA ne odustaje od napada na nebošnjake u Sarajevu. Iako je Igor Stojanović maloljetni borac Armije RBiH, dokazani patriota države Bosne i Hercegovine, za SDA to nije dovoljno jer ne pristaje na patriotizam po njihovoj mjeri”, kazali su iz SDP-a.

SDA za sada ne reagira, ali svoj stav iznio je član Predsjedništva SDA Aljoša Čampara, te je osudio potez Elvisa Kondžića.

“Osobno sam kao građanin i pripadnik SDA frapiran izjavom. Poznajem Elvisa Kondžića i ne liči mi da je mogao tako nešto uraditi. Nisam imao priliku da ga pitam. Ja se sa Stojanovićem često ne slažem politički. Imamo stalno fajtove na Skupštini. Mogu shvatiti da neko ne voli SDP, SDA, ali dovoditi u istu ravan Stojanovića, Stanivukovića i Dodika – apsolutno se ograđujem od ovoga. Ovo nije stav SDA. To je za svaku štetu i sankciju”, istakao je Čampara.

No sankcija do ovoga trenutka nema. Onaj pak na kojeg se status odnosio Igor Stojanović, podsjetimo zastupnik je SDP-a , te je tijekom rata bio pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine. Svoj stav o cijelokupnoj situaciji iznio je na facebooku:

“Draži im je Dodik od mene i to je fakat. Sa Dodikom imaju komad bošnjačke teritorije. Bez Dodika su samo još jedna nacionalna stranka koja učestvuje u podjeli BiH. Ovo je takođe potvrda da šef kabineta pokušava svoj nedokazani ‘patriotizam’ dokazati pljujući po vojniku Armije BiH, braneći Bošnjake od mene, i to govori mnogo i o SDA i o Bakiru Izetbegoviću. Već dugo iz SDA pokušavaju patriotizam prikazati kroz ime, vjeru i naciju”.

Podsjetimo, kako ovo nije prvi slučaj da iz SDA stižu ovakvi osvrti i komentari. Polemike oko nečijeg imena , prezimena, vjere, nacije često su bile predmet objava SDA-ovih zastupnika na društvenim mrežama.

Svi se sjećuju i objave zastupnice SDA Samre Ćosović-Hajdarević, o tome tko ode a tko dođe na pozicije u Kantonu Sarajevo.

Sjećaju se i izjave Bakira Izetbegovića o tome gdje je tko i što radio u ratu.

“Željko Komšić se u ratu prihvatio puške i branio je. Sada sigurno neće sjediti na tribinama, nego će ući zajedno sa nama u političku arenu i u vrlo teškom momentu braniti ovu zemlju. A za razliku od ovih koji ga prozivaju, ja ne znam gdje Forto bio u ratu, gdje Kojović bio. U Bosni Hercegovini nisu bili”, kazao je Izetbegović.

Na odgovor od prvog čovjeka Naše stranke, tada nije trebalo dugo čekati.

“Prvi i posljednji put, baš u ovoj emisiji odgovaram Bakiru na pitanje – u ratu sam bio do juna ‘95-te, oca su mi uhapsili četnici, a kada je počeo rat, nije htio napustiti Vojnu bolnicu i otići na Pale”, kazao je Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke.

Preispitivanje porijekla, ratnu prošlost, vole li BiH ili ne već su prošli i Dragan Marinković, Neven Anđelić, Marko Vešović, Nenad Veličković, Ivan Lovrenović, Danijela Kristić i još niz osoba. Trenutno prozvani Igor Stojanović poručje i kako ovo nije uvreda samo za njega, nego za svakog ko je bio u Armiji BiH.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti