05.03.2024.
HomeNovostiKo je i kada minirao kasarnu u Ljubačama: Bojovnici HVO-a u ratu,...

Ko je i kada minirao kasarnu u Ljubačama: Bojovnici HVO-a u ratu, ili neko drugi u miru?

Gradsko vijeće Tuzla poručilo je u ponedjeljak kako ne želi da migranti budu smješteni na području grada te se usprotivilo odluci Vlade Federacije BiH, koja je za svrhu smještaja migranata predložila bivšu kasarnu u Ljubačama, naselju smještenom između Tuzle i Živinica. Blizina lokacije naseljenom mjestu jedan je od razloga zbog kojih se bune i mještani, ali tuzlanski vijećnici su problematizirali i to što je prostor kasarne Ljubače još miniran.

Sumnjiva površina

– Prema planu prioritetnih deminiranja u toku 2019. godine, precizno je navedena lokacija bivše kasarne, za što je trebao biti osiguran novac lokalne zajednice. To nikada nije završeno, a radi se o više od 115.000 kvadratnih metara zemljišta, koje ne može biti brzo​ deminirano. Činjenica da žele da usele migrante u prostor koji nije deminiran samo govori o tome koliko je sve ovo neozbiljno, istakla je vijećnica Jasminka Mijatović.

Direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak za Oslobođenje kaže da vijećnici ne provode deminiranje u državi, već da je BHMAC nadležan za određena minska polja.

– Sve kasarne su bile predmet deminiranja poslije rata od Oružanih snaga, EUFOR-a i slično. Uspostavom BHMAC-a, te metode koje je koristila vojska nisu uzete kao validne i samim tim njihovi poslovi kao takvi nisu mogli da se prihvate da su izvršeni u skladu sa svim procesima humanitarnog deminiranja, tako da su sve kasarne u BiH ostale u jednom dijelu kao sumnjive površine. BHMAC treba da se očituje podatkom u kakvom stanju je kasarna, da kaže je li rizična i koliko, ističe Solak.

Napominje kako su u kasarni Ljubače boravili vojnici, te da oni nisu hodali po minama.

– Moguće je da postoji od ograde ili oko kasarne nekih naznaka za mine, ali o tome će se, ponavljam, očitovati BHMAC. Vlada FBiH je stanovišta da se taj prostor kao neperspektivna vojna imovina dodijeli Vijeću ministara BiH za ove namjene, dodaje on.

Direktor BHMAC-a Saša Obradović potvrđuje da je područje bivše kasarne minirano.

– Na tom prostoru ima određeni dio minske situacije i u pregovorima smo sa FUCZ-om da uđemo u deminiranje te lokacije. Čekamo Vladu FBiH i Krizni štab Savjeta ministara koji će nam dati uputstva da li možemo ući u deminiranje, kaže Obradović, konstatirajući da ovo područje do sada nije bilo nikome interesantno te da nije bilo ni deminirano.

Pomoć Njemačke

Delegacija SR Njemačke, koju je delegirala savezna kancelarka Angela Merkel, razgovarala je jučer sa članovima Predsjedništva BiH i državnim ministrima. Njemačku delegaciju predvodio je Stephan Mayer, parlamentarni državni sekretar iz Ministarstva unutrašnjih poslova i član Bundestaga, koji je naglasio da je, pored pomoći Evropske komisije, Vlada SR Njemačke spremna ponuditi još intenzivniju bilateralnu saradnju i podršku, posebno Graničnoj policiji BiH u smislu osiguravanja granica.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti