Ko je Erdoganov protivnik Kemal Kiličdarolu: Cijenjeni borac protiv korupcije, preživio nekoliko pokušaja atentata

0

U Turskoj je jučer održan prvi krug predsjedničkih izbora u kojem su snage odmjerila četiri kandidata. Preliminarni rezultati pokazali su da će u drugom krugu snage odmjeriti aktuelni predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdoğan) i lider opozicije Kemal Kiličdarolu (Kemal Kılıçdaroğlu).

Prema posljednjim podacima, na osnovu 99,31 posto obrađenih glasova, Erdoan je u prvom krugu osvoji 49,41 posto, dok je Kiličdarolu osvojio 44,96 posto glasova.

Borac protiv korupcije

Kiličdarolu je rođen 1948. godine u porodici državnih službenika u jednom selu na istoku Anadolije. Potiče iz porodice Alavita koji su manjina u Turskoj. Četvrto je od sedmero djece i jedini koji je studirao.

U Ankari je diplomirao ekonomiju i 1971. se zaposlio kao referent u turskom Ministarstvu finansija, a 1992. godine je imenovan za direktora Uprave za socijalno osiguranje. U penziji je od 1999. godine, navodi Deutsche Welle.

U bliskom okruženju oduvijek je važio za poštenog i pouzdanog službenika, a u javnosti je stekao reputaciju borca protiv korupcije.

Tako je i započeo političku karijeru kada je na zahtjev socijaldemokratsko-kemalističke strane CHP pripremao jedan izvještaj o korupciji koji je naišao na pozitivan odjek tadašnjeg lidera te partije Deniza Bajkala (Baykal).

U turski parlament je ušao 2002. godine kao poslanik ove stranke. Popularnost mu je porasla zbog verbalnih sukoba s više poslanika Erdoanovog AKP-a. Za gradonačelnika Istanbula se kandidovao 2009. godine, ali je izgubio.

Kada je 2010. godine Bajkal morao napustiti funkciju zbog skandala, Kiličdarolu je dobio podršku stranke.

Među poznatim aktivnostima pominje se i njegov „Marš pravde“ – put od Ankare od Istanbula koji je prešao pješke u znak protesta protiv navodne represije Erdoanovog AKP-a.

“Gandi-Kemal”

Poznat je i po svojoj smirenosti. Jedan od nadimaka u javnosti mu je „Gandi-Kemal“ zbog njegove navodne karakterne sličnosti s Mahatmom Gandijem.

Osim toga, važi za političara na kojeg je u političkoj historiji Turske izvršeno najviše fizičkih napada ili pokušaja atentata. Preživio je oružani napad kurdske paravojne organizacije PKK, napad u parlamentu, kao i pokušaj napada od terorista Islamske države za vrijeme njegovog „Marša pravde“.

Uprkos pozitivnom imidžu, i tome što je opozicija stala iza njega, Kiličdarolu ne važi za harizmatičnog lidera.

Podsjećamo, građani Turske danas su glasali na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, a birali su između tri predsjednička kandidata, 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za parlament koji ukupno ima 600 mjesta.

Pravo glasa imalo 64,11 miliona ljudi, a više od 4,9 miliona turskih građana glasalo je po prvi put.