Ko će zaustaviti Novalića: Nakon respiratora, Fadil petlja sa kineskim vakcinama koje nisu odobrene ni u EU, ni u BiH

0

Zemlje Evrope danima vrše vakcinaciju stanovništva protiv kovida. Kod nas i dalje samo najave. Parlamentarna komisija podržala je inicijativu Denisa Zvizdića u kojoj traži da Ministarstvo civilnih poslova započne direktne pregovore s proizvođačima vakcina protiv koronavirusa.

Ni kada će ni koje vakcine stići u BiH – još se ne znaju u Ministarstvu civilnih poslova s Ankicom Gudeljević na čelu. Umjesto pregovora, ministrica je zamolila da ambasador Sattler svojim autoritetom u EU ubrza proces dopreme vakcina za BiH.

Iz resornog ministarsva navode da sve odluke u vezi s nabavkom vakcina donose u koordinaciji s nadležnim zdravstvenim vlastima oba entiteta. I dok se oni usaglase, jasno je da prednost imaju čalanice EU.

“Prve doze su određene za zemlje članice EU dok će broj doza za zemlje Zapadnog Balkana biti definisan u smjernicama Evropske komisije koje BiH očekuje tokom januara”, navode iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Nagovještaj da bi i bh. građani mogli uskoro dobiti vakcine dao je federalni premijer Fadil Novalić. Kazao je da je Vladi stiglo Pismo jednog proizvođača, te da je ono proslijeđeno nadležnom Ministarstvu zdravlja, Zavodu za javno zdravstvo i Federalnom zavodu za osiguranje i reosiguranje.

Iz Ministarstva su potvrdili za Federalnu televiziju da su dobili pismo, ali i naglasili da oni nemaju zakonske mogućnosti za direktne pregovore s proizvođačima i nabavku vakcina tim putem:

“Radi se o pismu namjere kineskog proizvođača vakcine protiv COVID-19 China National Pharmaceutical Group Corporation Sinopharm. Napominjemo da vakcina protiv COVID-19 navedenog proizvođača nije registrirana niti od strane Evropske agencije za lijekove, niti od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.”

Vakcina ovog proizvođača, inače kineske državne farmaceutske kompanije, zadnji dan 2020. godine odobrena je za upotrebu u Kini. Prošla je tri faze ispitivanje i njen učinak je 79%. Ovim je postala potencijalni kandidat za nabavke, među zainteresovanim je i susjedna Srbija koja će najveći broj vakcina nabaviti upravo od ovog proizvođača. I dok u Srbiji uveliko traje imunizacija, u RS-u bi to moglo početi već naredni mjesec, jer je u tom entitetu nabavka vakcina tekla paralelno sa onima kroz program Covax na koji se još čeka.

– U RS-u se prve količine ruskih vakcina ‘Sputnjik’ protiv virusa korona mogu očekivati u februaru. Kada je riječ o nabavci vakcina posredstvom Kovaks mehanizma, 400.000 naručenih za Republiku Srpsku trebalo bi da bude isporučeno u prvih šest mjeseci ove godine – kazao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a.

I dok traju sve veći pritisci struke, javnosti, ali i političara da vakcine ne trebamo čekati, već za njihovu nabavku direktno pregovarati, postaje sve jasnije da su bh. građani žrtva komplikovanog uređenja i zamršenog sistema nadležnosti. Što je više nego dobar alibi za prebacivanje odgovornosti, dok je BiH četvrta u svijetu po stopi smrtnosti od posljedica koronavirusa.