24.02.2024.
HomeNovostiKo će odgovarati zbog "prljavih" policajaca u MUP-u TK: Ćustendil nije prvi,...

Ko će odgovarati zbog “prljavih” policajaca u MUP-u TK: Ćustendil nije prvi, o Selimovićevoj je već sve rečeno

Da u MUP-u TK odavno postoje ozbiljni problemi, zbog kojih pucaju po šavovima, i nije neka tajna.

Tome svjedoči još jedan slučaj femicida koji se sinoć desio kada je policajac Elvis Ćustendil u tržnom centru u Tuzli u pijanom stanju sa službenim pištoljem usmrtio Amru Kahrimanović, vlasnicu kafića.

Ono što je sporno jeste da je Ćustendil od ranije imao brojne probleme, da je ulazio u česte konflikte s kolegama, iako je komesar kazao da nemaju te informacije, da je bio sklon alkoholu, zbog čega je izazvao saobraćajnu nesreću, a i pištolj mu je oduziman.

Reaktivno djelovanje

Ipak, nije jasno kako takva osoba nije bila na vrijeme suspendirana i kako je uopće imala dozvolu za nošenje oružja. Kao što postoje jasna pravila za nošenje oružja i za civile, još rigoroznija bi trebala da postoje za javne službenike, koji ga svakodnevno mogu upotrijebiti za vrijeme službe.

Komesar je na konferenciji za medije otkrio da je zadnji ljekarski pregled kojem je on prisustvovao rađen 1993. godine. To samo potvrđuje činjenicu da Ministarstvo ne izdvaja dostatna sredstva za rad te da policajci potencijalno mogu biti osobe s teškim dijagnozama, a da su Upravi policije o tom pitanju zavezane ruke.

No, da se u MUP-u TK ne radi ništa na vrijeme, nego reaktivno kada se desi problem koji uznemiri javnost, potvrđuje i činjenica da ovo nije prvi slučaj problematičnog policajca koji obnaša tako važan posao.

Ljetos je sve uznemirila vijest da se policajka PU Gradačac Dženana Selimović družila s osobama iz kriminalnog miljea, a među njima i s kasnijim trostrukim ubicom, a od ranije presuđivanim, Nerminom Sulejmanovićem.

Ona nije uopće krila druženja s osobama iz kriminalnog miljea, nego je fotografije objavljivala na društvenim mrežama.

Ranije kažnjavana

Ni tada, kao ni sada, nije bilo reakcije dok mediji nisu sve objavili, te je tek onda suspendovana. Uprava policije je tada pokrenula disciplinski postupak protiv nje, no na okončanje postupka i konačnu reakciju MUP-a TK se još čeka.

Inače, na otključavanje mobitela Sulejmanovića, koji bi mogao utvrditi s kime je Sulejmanović komunicirao prije svirepih ubistava, a koji bi mogao razotkriti i da li je neko od policajaca bio umiješan u otkrivanje lokacije Nizame Hećimović, čeka se već pola godine.

Selimović je još ranije po kazni prebačena iz PU Centar u Tuzli u PU Gradačac zbog veza s osobama iz kriminalnog miljea, no nije bila suspendovana.

Hajrudin Mehanović. Fena

No, ovo su pitanja na koje će morati odgovoriti ministar unutrašnjih poslova TK Hajrudin Mehanović, inače kadar Fadila Novalića iz Gradačca.

Već sada je jasno da je potrebna kompletna reforma MUP-a TK i da će se, za razliku od prebacivanja odgovornosti nakon slučaja monstruma Nermina Sulejmanovića, sada morati poduzeti konkretni koraci. U suprotnom, za još nekoga bi moglo biti kasno.

Piše: Sedin Spahić / Dnevni Avaz

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti