23.02.2024.
HomeNovostiKlerikalizam u Mostaru: Zabranjen rad trgovina nedjeljom, "bolje" da građani daju novac...

Klerikalizam u Mostaru: Zabranjen rad trgovina nedjeljom, “bolje” da građani daju novac popovima, nego da ga troše na svoje potrebe

Rad nedjeljom na području grada Mostara postaje prošlost, prenosi N1.

Gradsko vijeće Mostara sa 26 glasa za, 2 protiv i 4 suzdržana usvojilo je odluku o zabrani rada nedjeljom, što je izazvalo različite reakcije poslodavaca, radnika, ali i građana.

Prema novoj odluci, nedjeljom, praznicima te neradnim danima, trgovinama koje se bavi prodajom pekarskih proizvoda te cvjećarama rad će biti omogućen u periodu od 7 do 12 sati, dok trgovine na veliko i malo u kojima se vrši promet neprehrambenim proizvodima neće raditi nedjeljom, a ostalim danima njihovo radno vrijeme bit će od 7 do 21 sat. Nedjeljom tako neće raditi ni trafike.

Za vrijeme turističke sezone u ljetnom vremenskom periodu od 15. juna do 15. septembra određuje se radno vrijeme i to najduže do ponoći radnim danom te 1 sat vikendom, uz puštanje i izvođenje muzike za ugostiteljske objekte koji posluju van kolektivno stambenih objekata. Za ugostiteljske objekte na otvorenom prostoru kao što su bašte, i terase, u ljetnom vremenskom periodu, određuje se radno vrijeme najduže do ponoći radnim danom te sat vikendom, uz puštanje i izvođenje muzike za objekte koji se ne nalaze u okviru kolektivno stambenih objekata.

Za one koji ne budu poštivali odluku o radnom vremenu i ako pravna osoba ne odredi radno vrijeme u skladu s odredbama ove Odluke previđene su novčane kazne od 1.000 KM do 3.000 KM.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti