Kladušani se kasno sjetili da traže smjenu Arkanovog ratnog druga – Fikreta Abdića

0

Dvanaest vijećnika općine Velika Kladuša, nakon višesedmičnih pregovora, zvanično je u Općinskom vijeću podnijelo inicijativu za opoziv načelnika Fikreta Abdića. Njegova Laburistička stranka je nedavno izgubila većinu u Općinskom vijeću. Njihovi partneri iz DNZ-a su se udaljili od njih, dvojica bivših vijećnika iz Naroda i pravde su ih prvobitno podržala, ali su nakon isključenja iz stranke pronašli vlastiti put kao nezavisni vijećnici.

REFERENDUM

Novu većinu, koja potpisuje i zahtjev za opoziv, čine pet vijećnika iz najbrojnije stranke opozicije SDA, dva iz Naše stranke, koji su inicijativu i pokrenuli, dva vijećnika iz A SDA-NES, te vijećnik DNZ-a Dinko Ljubijankić, dok je njegov kolega Admil Mulalić nije potpisao, te konačno i nezavisni vijećnici Amir Ćufurović i Mirsad Dizdarević, bivši nipovci. Prema važećim zakonskim propisima, inicijativa o opozivu se treba naći na narednoj sjednici Općinskog vijeća ili najkasnije u roku od mjesec od dana podnošenja.
Ove četiri opozicione stranke u velikokladuškom vijeću prije nepuni mjesec održale su pres-konferenciju na kojoj su najavile podnošenje inicijative za opoziv. Ono što ih je u tom momentu zadržavalo da namjeru provedu u djelo, jesu pregovori po kojima bi prvo sastavili novu većinu, pa onda da povuku potez opoziva.

S obzirom na to da ovaj put konflikt sa Abdićem nije politički, nego praktični, odnosno zbog nerada, upitna je i podrška građana

Njihov plan se očito realizira u potpunosti te je očekivano da konačno i izglasaju opoziv načelniku Fikretu Abdiću.
– Želim da vjerujem i iskreno se nadam da će u vijeću biti 15 odgovornih koji će omogućiti Kladuši da prodiše. Slijedi proces u kojem se ne može biti po strani. Puno je koraka: opoziv, referendum, imenovanje v. d. i vanredni izbori. Na svakom se može zapeti. Zato je bitno da se uključe građani, intelektualci, civilni sektor, privrednici… da zajedno pronađemo izlaz iz jednog tunela u kojem se već 10 godina nalazimo. Put sami protiv svih ne vodi nikud. Zajedno možemo bolje je pravi odgovor, izjavio je Amir Purić, predsjednik Naše stranke u Velikoj Kladuši.
Aktualnoj vlasti u Velikoj Kladuši sada preostaje da na račun sezone godišnjih odmora proceduru sazivanja sjednice vijeća odugovlači do posljednjeg roka. Ako opoziv i prođe, ostaje im nada da će građani Velike Kalduše na referendumu ponovo glasati za Abdića kao što su to učinili i na lokalnim izborima.

NOGOMETNI TURNIR

Laburistička stranka do sada se nije jasno očitovala oko zahtjeva opozicije. Umjesto toga, oni su jučer organizovali nogometni turnir članova i simpatizera Laburističke stranke. Kroz rad na terenu se homogenizuju i neosjetno pripremaju za varijantu ako dođe do referenduma.
Međutim, Fikret Abdić, koji ima 80 godina, u potpunosti izbjegava svoje radno mjesto, a pune su mu ruke posla i oko pripremanja odbrane u predmetu zloupotrebe položaja koji je još prošle godine protiv njega pokrenulo kantonalno Tužilaštvo.

U toku aktuelnog mandata samo jednom je prisustvovao sjednici Općinskog vijeća i to online putem, navodi opozicija u inicijativi.

Fahrudin Bender/Oslobođenje

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here