15.07.2024.
HomeLifestyleKiseli krastavčići: Još jedan razlog zašto bi trebalo da ih jedemo...

Kiseli krastavčići: Još jedan razlog zašto bi trebalo da ih jedemo…

Kiseli krastavci i ostalo povrće iz turšije su nešto što ne može baš svako da jede zbog karakterističnog ukusa. Znali smo i do sada da su oni zdravi, ali ono što nismo znali jeste da mogu imati pozitivan efekat na ljude koji pate od anksioznosti.

Naučnici su otkrili da fermentisana hrana, poput kiselih krastavaca, kiselog kupusa ili jogurta, može smanjiti društvenu anksioznost i neuroticizam. Za to su odgovorni probiotici ili zdrave bakterije iz ovih namirnica. Vjeruje se da oni utiču na mikrobiom u crijevima, što dalje ima pozitivan efekat na mozak povećanjem GABA nivoa. To je transmiter koji reguliše anksioznost i njegovo povećanje djeluje kao lijek protiv toga.

Do ovakvih zaključaka došlo se istraživanjem koje je obuhvatilo 710 studenata i pratilo njihove simptome anksioznosti, neuroticizma i društvene fobije u odnosu na to koliko fermentisane hrane su jeli. Sa više konzumiranja ove hrane, ti nivoi su se smanjivali. Činjenica je da se svaki organizam razlikuje po hemijskom sastavu i da se drugačije promene dešavaju na mikro nivou. Zbog toga je potrebno dalje istraživanje na ovu temu kako bi se došlo do još konrektnijih zaključaka.

 

 

 

 

 

novosti.rs

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti