19.05.2024.
HomeNovostiKinezima je i bakterija pobjegla iz laboratorije: Razboljelo se hiljade ljudi

Kinezima je i bakterija pobjegla iz laboratorije: Razboljelo se hiljade ljudi

Više od 3.000 ljudi razboljelo se na sjeverozapadu Kine pošto je 2019. bakterija pobjegla iz biofarmaceutskog laboratorija koji proizvodi cjepiva za životinje, objavile su vlasti.

Bruceloza je bolest koja se prenosi među stokom ili životinjskim proizvodima. Općenito za ljude nije zarazna, ali može izazvati groznicu, bolove u zglobovima i glavobolje.

Ukupno je 3.245 osoba bilo pozitivno na testu za tu bakteriju u testiranjima provedenima nakon ‘bijega’ bakterije iz laboratorija, objavile su zdravstvene vlasti u gradu Lanzhou, središtu pokrajine Gansu.

Vlasti, kako prenosi Hina, nisu navele je li bio prijenosa bakterije s čovjeka na čovjeka.

Taj državni laboratorij smješten u gradu upotrijebio je u srpnju i kolovozu 2019., u svrhu proizvodnje cjepiva protiv bruceloze dezinfekcijsko sredstvo kojemu je istekao rok trajanja, objavile su vlasti.

Zbog neučinkovitog dezinfekcijskog sredstva sterilizacija nije bila potpuna i bakterija je bila prisutna u plinskom otpadu iz tvornice biofarmaceutskih proizvoda za uzgoj životinja u gradu Lanzhou.

Taj kontaminirani plin proširio se zrakom do susjednog veterinarskog israživačkog instituta zbog čega se u proisincu zarazilo 200 osoba.

Zdravstveni zavod u Lantzhou u petak je objavio da bakterija općenito potječe s ovaca, goveda i svinja.

Laboratorij se ove godine ispričao javnosti, a povučena mu je dopusnica za proizvodnju cjepiva protiv bruceloze.

Oboljeli će početi od listopada primati financijsku naknadu za pretrpljenu bolest, objavile su vlasti.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti