15.07.2024.
HomeNovostiKineski respiratori u bolničkim skladištima, istekla im upotrebna dozvola

Kineski respiratori u bolničkim skladištima, istekla im upotrebna dozvola

U nekoliko zdravstvenih ustanova u Federaciji Bosne i Hercegovine naveli su da su respiratori, zbog čije je nabavke nedavno prvostepeno osuđen i entitetski premijer Fadil Novalić (SDA), u skladištu ili su vraćeni nabavljaču.

Riječ je o 100 respiratora kineskog proizvođača, koje je Vlada FBiH na početku pandemije koronavirusa kupila za 10,5 miliona KM, a koji su bili namijenjeni za bolnice. Radio Slobodna Evropa (RSE) je objavila da im je u nekoliko zdravstvenih ustanova, koje su kontaktirali, rečeno da su respiratori u skladištu ili da su vraćeni nabavljaču.

U Kantonalnoj bolnici Zenica, koja je dobila 12 ovakvih uređaja, istakli su da ih ne koriste, jer nemaju potrebe za njima. Tvrde da su ih upotrebljavali tokom pandemije.

“Korišteni su na odjelima, za funkcije koje su se mogle koristiti. Nisu upotrebljavani u intenzivnim njegama. Sada su uskladišteni”, dodaju.

U pojedinim bolnicama su naglasili da nikada nisu prihvatili ove respiratore, a to su bolnice u Novoj Biloj i Bihaću, Opća bolnica “Abdulah Nakaš” u Sarajevu i Sveučilišna bolnica u Mostaru. U Bolnici “Safet Mujić” u Mostaru su istakli da ih nikada nisu dobili.

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla su naveli da ih nikada nisu upotrebljavali te da se nalaze u skladištu. U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) nisu odgovorili na upit RSE gdje se trenutno nalaze i koja je njihova namjena.

Verifikacija, odnosno dozvola za upotrebu respiratora, istekla je prije više od godinu. To znači da bi, bez njene obnove, korištenje bilo nezakonito.

Podsjećamo, Sud Bosne i Hercegovine je u slučaju “Respiratori” početkom ovog mjeseca premijera Novalića prvostepeno osudio na četiri godine zatvora, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka na šest godina zatvora, Fikreta Hodžića, vlasnika firme “Srebrene maline” preko koje je vršena nabavka, na pet godina zatvora te mora platiti kaznu od 200.000 KM i mora vratiti 690.000 KM.

Dopremijerka i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević (HDZ) je oslobođena optužbi.

Osim što je za tužilaštvo sporan način nabavke, osporavaju i same uređaje. Vještačenjima, urađenima po nalogu tužilaštva, utvrđeno je da nisu za intenzivnu njegu, nego za pomoć prilikom transporta pacijenta do bolničkog odjela.

Grupa anesteziologa na KCUS-u, njih 17 su prije dvije godine upozorili direktoricu ove zdravstvene ustanove Sebiju Izetbegović da respiratori nisu upotrebljivi za liječenje oboljelih od koronavirusa. Tužilaštvo Kantona Sarajevo je tragom njihovih navoda formiralo predmet.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti