21.07.2024.
HomeSvijetKineska raketa teška 23 tone nekontrolisano pada na Zemlju: Niko ne zna...

Kineska raketa teška 23 tone nekontrolisano pada na Zemlju: Niko ne zna gdje će krhotine završiti

Ako bacite kocku previše puta, nekome će se posrećiti, izjavio je astronom govoreći o mogućnosti da krhotine rakete padnu na naseljena mjesta

Kina je u ponedjeljak uspješno lansirala treći i posljednji dio svoje nove svemirske stanice Tiangong, a ostaci rakete teške 23 tone će ovoga vikenda pasti negdje na Zemlju. Problem je u tome što niko ne zna gdje će tačno završiti.

Modul Mengtian, u kojem se nalaze naučni eksperimenti, lansiran je na kineskoj raketi Long March 5B (Dugi marš). Nakon što je modul dostavljen u orbitu, odvojio se od rakete.

Za razliku od većine modernih raketa koje su dizajnirane da padnu u zabačeni dio Tihog okeana, Long March 5B je nakon odbacivanja modula počeo kružiti oko Zemlje te nije poznato gdje će pasti prilikom svog ponovnog ulaska u atmosferu, do čega bi trebalo doći u petak navečer ili u subotu ujutro.

NEKONTROLISANO VRAĆANJE

Mada niko ne kontroliše putanju rakete te nije poznato gdje će se srušiti, mala je vjerovatnoća da će njeni ostaci pogoditi naseljeno područje, piše Business Insider.

Stručnjaci s obzirom na situaciju mogu samo procijeniti koliki će dio rakete Long March, koja je otprilike velika kao desetospratnica, udariti u Zemlju. Dio će vjerovatno izgorjeti prilikom prolaska kroz atmosferu, no sama raketa je prevelika da bi u potpunosti “isparila”.

– Procjena je da će ulazak u atmosferu preživjeti 20 do 40 posto mase nekog velikog objekta, kazali su za Business Insider stručnjaci iz američke neprofitne organizacije Aerospace Corporation.

Dodaju da na području na koje bi mogle pasti krhotine živi oko 88 posto stanovnika Zemlje, no samo par posto njih prebiva u gusto naseljenim područjima. Većina tog prostora otpada na okeane i nenaseljene dijelove kontinenata.

Uprkos tome, čelnici svemirskih agencija osudili su kinesku praksu nekontroliranog vraćanja u atmosferu, rekavši da to predstavlja rizik za ljudske živote i imovinu.

Postoje potisnici za višekratnu upotrebu, poput onih kompanije SpaceX, koji se kontrolirano spuste na površinu te se mogu koristiti u narednim misijama. NASA-ini potisnici obično su padali kroz atmosferu pomoću padobrana, i to u predvidljivo područje.

Ovo je četvrti put da ostaci kineske rakete Long March 5B ugrožavaju ljudske živote. Nakon svakog takvog lansiranja (2020., 2021. i u julu 2022.) njeni dijelovi su pali na Zemlju.

U maju 2020. krhotine jedne od tih raketa otkrivene su u blizini dva sela u Obali Slonovače, navodno uzrokujući materijalnu štetu. Kina je 2021. rekla da su ostaci rakete pali u Indijski okean blizu Maldiva.

– Je li to namjerno nepoštivanje međunarodnih smjernica? Ili se radi o lošem dizajnu? Što god da je razlog, žalosno je što to stavlja mnoge ljude u opasnu situaciju, rekao je John Logsdon, osnivač Instituta za svemirsku politiku Univerziteta George Washington u SAD-u.

BACANJE KOCKE

Naučnici su u istraživanju koje je u julu objavljeno u časopisu Nature procijenili kako postoji otprilike 10 posto šanse da će u sljedećih deset godina krhotine pogoditi jednu ili više osoba. Ne radi se samo o prijetnji koju predstavljaju kineske rakete, u našu atmosferu konstantno padaju sateliti i komadi nepoznatog svemirskog otpada.

– Ako bacite kocku previše puta, nekome će se posrećiti, rekao je astronom Jonathan McDowell s Harvarda koji prati objekte u Zemljinoj orbiti.

Konsultant Ted Muelhaupt iz organizacije Aerospace Corporation rekao je za Business Insider da predmeti teški najmanje jednu tonu svake sedmice padnu na Zemlju.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti