25.02.2024.
HomeNovostiKineska obećanja, srpsko potčinjavanje i mračna realnost u Srbiji: "Ovo je pakao...

Kineska obećanja, srpsko potčinjavanje i mračna realnost u Srbiji: “Ovo je pakao na zemlji”

“Očajni uslovi za vijetnamske radnike koji grade fabriku vrijednu 900 miliona dolara pokazuju ponor između obećanih ulaganja iz Kine i mračne realnosti na terenu”, piše The New York Times o fabrici Linglong u Zrenjaninu u Srbiji.

Novinar The New York Timesa uvjerio se u ono što neki mediji pišu već mjesecima o neljudskim uslovima u kojima rade radnici Linglonga u Zrenjaninu. Bez toplog smještaja, kupatila, ponekad hrane i slobodnih dana, oni se bore da zarade nešto novca kako bi se vratili u svoju domovinu, prenosi Nova.rs.

Jedan od radnika, koji je zbog eventualne odmazde poslodavaca želio da ostane anoniman, rekao je za The New York Times da je on samo želio da ode na Zapad da bi promijenio svoj život. Promjenu je i doživio, ali nažalost samo na gore.

“Ispostavilo se da je posao u Srbiji, jednoj od najsiromašnijih evropskih zemalja, gdje radi u fabrici guma u Zrenjaninu postao simbol ponora između obećanih ulaganja iz Kine i mračne realnosti na terenu. Iako je proglašena kao najveća kineska investicija u Evropi, fabrika Linglong vrijedna 900 miliona dolara, sada je magnet za kritiku vlade Srbije koju protivnici optužuju za potčinjavanje Kini. Radnici kažu da su standardni problemi poput trgovine ljudima, da su uslovi nalik zatvoru i da se zloupotrebljava životna sredina”, piše list.

Bivši radnik iz Vijetnama opisao je uslove rada u Srbiji kao “opasne i jadne” i podvukao da je bio smješten u oronuloj kolibi prepunoj drugih radnika, te da su ga maltretirali kineski nadzornici.

“The New York Times” piše da je pitanje životne sredine zadalo “ozbiljnu glavobolju” Vučiću, koji je pretrpio kritike Evropskog parlamenta zbog svojih odluka, ali i koji se svake nedjelje suočava za protestima širom zemlje.

“Kineske investicije uključuju čeličanu u blizini glavnog grada Srbije, rudnik u Boru, a sve je to podstaklo bijes naroda. Iako se u provladinim medijima hvale kineske investicije, kod brojnih građana Srbije ovakve investicije predstavljaju sinonim za degradaciju životne sredine. Radnici su bili uplašeni da će im oduzeti pasoše i staviti ih u ‘moderno ropstvo'”, piše poznati list.

Jedan od radnika koji je više od 15 godina radio za različite kineske kompanije u Koreji, Kuvajtu i Tajvanu, rekao je da nikada nije doživeo tako loše uslove kao na gradilištu Linglonga u Srbiji.

“Ovo je kao pakao na zemlji”, podvukao je radnik koji je dodao da su se uslovi nešto poboljšali poslednjih nedelja.

“Mnogi radnici sada žive u dvospratnom betonskom bloku ograđenom metalnom ogradom, a nadgleda ih obezbjeđenje iz Srbije. Jedan vijetnamski radnik, koji je isto želio da ostane anoniman, kazao je da dijeli malu sobu sa još sedmoro drugih kolega, te da je njihova kuhinja puna pacova. Iako je plata od 900 dolara veća od one koju mogu da zarade u Vijetnamu, često je isplaćivana sa zakašnjenjem i u nešto manjem iznosu ukoliko je radnik bio bolestan, slobodan ili jednostavno bilo loše vijreme”, piše The New York Times.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti