01.03.2024.
HomeSvijetKina pred izbore preplavila Tajvan dezinformacijama

Kina pred izbore preplavila Tajvan dezinformacijama

Kina koristi lažirane ankete i fake news na društvenim mrežama kako bi utjecala na izbore u Tajvanu, piše Politico.

Tajvanske su vlasti prije nekoliko sedmica uhapsile internetskog novinara Lin Hsien-yuana, koji je radio za medij pod nazivom Fingermedia, zbog ankete koja je pokazala da su stranke naklonjene Kini na putu da pobijede na predstojećim izborima 13. januara.

Lažne ankete i istraživanja

Tajvanski tužitelji usredotočili su se na sumnjive ankete prema novom Zakonu protiv infiltracije otoka, osmišljenom da se suprotstavi kineskom uplitanju, rekavši da su Linovi nalazi lažirani i orkestrirani od strane dužnosnika Kineske komunističke partije u provinciji Fujian, na obali Tajvanskog tjesnaca. Tužitelji su rekli kako se Lin “pretvarao da je intervjuirao ili anketirao više od 300 građana” te je izmislio i izradio lažna istraživanja o popularnosti političara na Tajvanu”.

Linova anketa izazvala je šok jer bi po njoj na izborima pobijedio Hou yu-ih iz Kuomintanga (KMT), naklonjen Kini, iako sa samo 1,22 postotna boda razlike. To bi zasigurno bio zamah koji kineski predsjednik Si Đinping (Xi Jinping) želi vidjeti prije vrlo neizvjesnih izbora u subotu.

Peking je odlučan u tome da spriječi treći mandat za Demokratsku progresivnu stranku, koja se vodi agendom tajvanskog suvereniteta i bliskih odnosa sa SAD, Evropom, Japanom i drugim demokratskim silama. Izbori se pozorno prate u cijelom svijetu zbog straha da bi napetosti oko ishoda mogle izazvati vojno sukobljavanje između Vašingtona i Pekinga u Južnom kineskom moru. Tajvan je također otok na kojem se proizvodi više od 90 posto mikročipova na svijetu.

Široka mreža dezinformacija

Lažne ankete samo su dio kineske mreže širenja dezinformacija putem propagande i špijuniranja. Ostali elementi kampanje uključuju lažne vijesti na društvenim mrežama i hapšenja kandidata zbog primanja kineskog mita u kriptovaluti.

Ključna poruka koja se širi iz prokineskog tabora je da je Vilijam Lai (William), kandidat DPP-a, diktator pod kontrolom SAD koji će započeti rat svojom bezobzirnom težnjom za nezavisnošću Tajvana.

Društvene mreže također su preplavljene optužbama da su Vašington i Tajvan u savezu oko izgradnje biološkog oružja. Kružile su i lažne vijesti o otrovanoj svinjetini koja stiže iz SAD te o nestašici jaja širom zemlje. Lažno se tvrdilo i da je Laieva potpredsjednička kandidatkinja, Bi-khim Hsiao, nekvalificirana jer ima američko državljanstvo.

Masovno se koriste i lažni videozapisi, slike i audio zapisi generirani umjetnom inteligencijom, u svrhu difamiranja i narušavanja ugleda kandidata na izborima.

Sve zajedno ima za cilj stvoriti sliku Tajvana kao zemlje koja je previše povezana sa zlim Sjedinjenim Američkim Državama i sugerirati da recesija prijeti zahvaljujući DPP-u. Botovi koje podržava Peking veoma jednostavno preplavljuju društvene mreže vodećih kandidata DPP-a prokineskom propagandom.

– Kina aktivno vodi rat protiv Tajvana putem dezinformacija – rekao je tajvanski premijer Chen Chien-jen medijima govoreći o tome kako Peking koristi kombinaciju ekonomske prisile, vojnog hvalisanja i otvorenih neistina da zastraši svog susjeda.

– Po primitku dezinformacija, lokalni saradnici pomažu u širenju i prenošenju poruka, kako bi destabilizirali tajvansko javno mnijenje i društvo – zaključio je.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti