Kina pravi “socijalistički” internet, ma šta to bilo?!?

0

Kinesko tijelo za kontrolu interneta pokrenulo je u petak dvomjesečnu kampanju čišćenja “haosa” u poslovanju internetskih platformi za live stream i kratke video sadržaje, u sklopu šireg plana promoviranja onoga što smatra primjerenim i legalnim sadržajem.

Fokus će u početku biti na ispravljaju sadržaja koji je “pornografski, ružan, čudan, lažan, vulgaran i promiče kockanje”,  saopćila je Kineska uprava za kibernetički prostor.

Kina je prošle godine pokrenula “posebnu operaciju” brisanja više od milijardu internetskih profila i hiljada internetskih stranica kako bi se stvorilo internet koji odražava socijalističke vrijednosti zemlje.

Dvomjesečna kampanja ciljat će višekanalne mreže (MCN), savjetovanje putem kratkih video snimki i live streama, kao i profile s ilegalnim sadržajem, navodi se u saopćenju.

MCN agencije nalaze se iza velikog dijela viralnog sadržaja na kineskim društvenim medijima.

One vode velik broj internetskih influencera koje se sumnjiči za izbjegavanje plaćanja poreza.

Meta akcije bit će platforme za live stream i kratke video sadržaje koje ne budu definirale izvor i prirodu prihoda voditelja mreže ili operatora profila ili ne prijave prihode u cilju izbjegavanja plaćanja poreza, navodi tijelo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here