Kim Jong-un oklopnim vozom stigao u Rusiju na sastanak sa Putinom, Amerika prijeti sankcijama

0

Kim Jong-un doputovao je u Rusiju na rijedak susret s predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi razgovarali o mogućem dogovoru o snabdijevanju sjevernokorejskog oružja za rat u Ukrajini.

Kimov oklopni voz stigao je na stanicu Khasan, glavnu željeznički prolaz za ruski Daleki istok iz Sjeverne Koreje, izvijestila je u utorak japanska novinska agencija Kyodo, pozivajući se na neimenovani ruski zvanični izvor. Očekuje se da će sastanak biti održan u utorak poslijepodne na marginama Istočnog ekonomskog foruma u ruskom lučkom gradu Vladivostoku, gdje je Putin već stigao. Kimovo putovanje u Rusiju i sastanak sa Putinom biće sveobuhvatna posjeta radi jačanja veza, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u video snimku objavljenom na internetu.

Sastanak će se održati usred zabrinutosti na zapadu da Pyongyang planira da dostavi oružje Moskvi za zamjenu zaliha koje su istrošene tokom 18 mjeseci borbi u Ukrajini.

Peskov je u utorak odbacio američka upozorenja o bilo kakvom sporazumu o oružju, a ruske novinske agencije ga citiraju da je rekao: „Kao što znate, dok implementiramo naše odnose sa našim susjedima, uključujući Sjevernu Koreju, interesi naše dvije zemlje su nam važni, a ne upozorenja iz Washingtona.

“Interesi naše dvije zemlje su ti na koje ćemo se fokusirati.”

Kim je bio u pratnji visokih vladinih zvaničnika, uključujući vojno osoblje, objavila je sjevernokorejska zvanična novinska agencija KCNA. Smatra se da će u delegaciji biti njegov ministar vanjskih poslova Choe Sun-hui i istaknuti članovi stranke zaduženi za odbrambenu industriju i vojna pitanja, uključujući direktora odjela za industriju municije Jo Chun-ryonga. “Prisustvo Jo Chun-ryonga ukazuje na to da će Sjeverna Koreja i Rusija zaključiti neku vrstu sporazuma o kupovini municije”, rekao je Michael Madden, stručnjak za rukovodstvo Sjeverne Koreje u Washington Centeru Stimson.

Ranije je KCNA objavila fotografije Kimovog odlaska iz Pyongyanga, zajedno sa vojnom počasnom gardom i gomilom ljudi u tamnim odijelima i šarenim haljinama koji su mahali cvijećem i zastavama dok se ukrcavao u zeleno-žuti voz. Ovo putovanje predstavlja Kimovu prvu posjetu inostranstvu u više od četiri godine i prvu od pandemije Covid-19.

Američki zvaničnici vjeruju da će se Putin vjerovatno fokusirati na obezbjeđivanje većeg zaliha sjevernokorejske artiljerije i druge municije dok pokušava da ublaži ukrajinsku kontraofanzivu.

Zauzvrat, Kim bi mogao tražiti energetsku i prehrambenu pomoć, kao i naprednu tehnologiju za satelite i podmornice na nuklearni pogon koje bi mogle povećati prijetnju koju predstavljaju sjevernokorejski balistički projektili i programi nuklearnog oružja.

Neki analitičari vjeruju, međutim, da bi Rusija mogla oklijevati u podjeli detalja svoje strogo čuvane tehnologije oružja u zamjenu za ograničene zalihe artiljerijskih granata i druge municije. “Malo je vjerovatno da će Putin pružiti Kimu tehnologiju za minijaturizaciju nuklearnih uređaja ili pogon podmornica na nuklearni pogon jer čak ni očajna ratna mašina ne mijenja svoje vojne krunske dragulje za staru municiju”, rekao je profesor Leif-Eric Easley, stručnjak za Sjevernu Koreju u Ewha Univerzitet u Seulu.

Osiguravanje količine sjevernokorejskih artiljerijskih granata i protutenkovskih projektila dodatno bi povećalo zabrinutost SAD zbog dugotrajnog sukoba u Ukrajini.

“Očekuje se da će se razgovori o oružju između Rusije i DNRK nastaviti tokom posjete Kim Jong-una u Rusiji”, rekla je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Adrienne Watson, koristeći skraćenicu za službeni naziv Sjeverne Koreje, Demokratska Narodna Republika Koreja. “Pozivamo DNRK da se pridržava javnih obaveza koje je Pyongyang preuzeo da neće isporučivati ili prodavati oružje Rusiji.” Američki State Department je u ponedjeljak opisao Putina kao očajnog zbog ukrajinskog sukoba i obnovio upozorenja da bi svaki dogovor o oružju mogao pokrenuti američke sankcije.

“Morajući putovati cijelom svojom zemljom kako bi se sastao s međunarodnim parijem i zatražio pomoć u ratu koji je očekivao da će dobiti u prvom mjesecu, okarakterizirao bih to kao da moli za pomoć”, tvrdi glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

“Podsjetit ću obje zemlje da bi bilo kakav transfer oružja iz Sjeverne Koreje u Rusiju bio u suprotnosti sa više rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a”, dodao je.

federalna.ba/The Guardian