20.05.2024.
HomeSvijetKiličdaroglu u lovu na glasove članova antiizbjegličke stranke optužuje: Erdoane, ti si...

Kiličdaroglu u lovu na glasove članova antiizbjegličke stranke optužuje: Erdoane, ti si namjerno pustio 10 miliona izbjeglica u Tursku

Suparnik Ređepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) u turskim predsjedničkim izborima Kemal Kiličdaroglu (Kilicdaroglu) pooštrio je u četvrtak svoj ton prema migrantima, obećavajući da će poslati sve migrante u njihove matične zemlje nakon što bude izabran u drugom krugu izbora 28. maja.

Predsjednička utrka

Kemal Kiličdaroglu (Kilicdaroglu), kandidat šestostranačkog opozicionog saveza, osvojio je 45 posto podrške na nedjeljnim izborima, dok je Erdogan dobio 49,5 posto, što je malo manje od većine potrebne da izbjegne drugi krug glasanja.

Kilicdarogluovi najnoviji komentari došli su u jeku očekivanja da će treći kandidat u predsjedničkoj utrci objaviti svoju odluku o podršci u drugom krugu.

Sinan Ogan, nacionalistički političar koga je podržala antiizbjeglička stranka dobio je 5,2 posto glasova, što ga čini tasom na vagi u drugom krugu glasanja.

Obraćajući se članovima svoje stranke u sjedištu Republikanske narodne partije (CHP), Kilicdaroglu je zadržao prkosan ton protiv Erdoganove politike o migraciji.

Namjerno pustio

– Erdoane, ti si namjerno pustio 10 miliona izbjeglica u Tursku. Čak si stavio i tursko državljanstvo na prodaju kako bi dobio uvezene glasove – kazao je Kilicdaroglu, ne pružajući dokaze.

Turska je domaćin najveće svjetske izbjegličke populacije od oko četiri miliona, sudeći po zvaničnim podacima.

– Ovdje objavljujem: poslat ću sve izbjeglice kući kada budem izabran za predsjednika, i tačka – dodao je.

U svojoj predizbornoj kampanji, Kilicdaroglu je rekao da planira poslati Sirijce iz Turske kućama u roku od dvije godine nakon što su vlasti postigle dogovor sa sirijskim predsjednikom Basharom al Assadom o garantiranju njihove sigurnosti i koordinacije s UN-om, prenosi Reuters.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti