Kardinal Vinko Puljić podnosi ostavku

0

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić ponudiće papi Franji ostavku na funkciju koju obavlja posljednjih nekoliko decenija, piše Hina.

Naime, Puljić je prošle sedmice napunio 75 godina i ustaljena je praksa u to doba poglavaru Katoličke crkve ponuditi funkciju na raspolaganje.

“Moje je dati Papi svoju ostavku a što će on uraditi to stvarno ne znam”, kazao je kardinal Puljić u intervjuu za katolički portal “Nedjelja.ba”.

Kardinal Puljić je rekao da je Crkva u BiH sada pred izazovom prilagođavanja novim zahtjevima vremena dodajući kako to znači i njen unutrašnji preustroj.

U razgovoru za pomenuti portal istakao je da je BiH domovina i Hrvata koji u njoj žive dodajući kako je država “istorijska stvarnost koju nije niko izmislio” a hrvatski narod je za njen opstanak “jasno dao glas i na referendumu o nezavisnosti iz 1992. godine”.

Dodao je da je i tokom rata odlučio da ostane u Sarajevu jer je želio da ohrabri narod i vjernike preživjevši pri tom različite opasnosti ali i pozive da napusti glavni grad.

“Moja je reakcija na te pozive bila vrlo jasna: nikud ne idem i zbog toga se nisam pokajao”, rekao je kardinal Puljić.

 

 

 

 

hina