15.07.2024.
HomeNovostiKardinal Vinko Puljić podnosi ostavku

Kardinal Vinko Puljić podnosi ostavku

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić ponudiće papi Franji ostavku na funkciju koju obavlja posljednjih nekoliko decenija, piše Hina.

Naime, Puljić je prošle sedmice napunio 75 godina i ustaljena je praksa u to doba poglavaru Katoličke crkve ponuditi funkciju na raspolaganje.

“Moje je dati Papi svoju ostavku a što će on uraditi to stvarno ne znam”, kazao je kardinal Puljić u intervjuu za katolički portal “Nedjelja.ba”.

Kardinal Puljić je rekao da je Crkva u BiH sada pred izazovom prilagođavanja novim zahtjevima vremena dodajući kako to znači i njen unutrašnji preustroj.

U razgovoru za pomenuti portal istakao je da je BiH domovina i Hrvata koji u njoj žive dodajući kako je država “istorijska stvarnost koju nije niko izmislio” a hrvatski narod je za njen opstanak “jasno dao glas i na referendumu o nezavisnosti iz 1992. godine”.

Dodao je da je i tokom rata odlučio da ostane u Sarajevu jer je želio da ohrabri narod i vjernike preživjevši pri tom različite opasnosti ali i pozive da napusti glavni grad.

“Moja je reakcija na te pozive bila vrlo jasna: nikud ne idem i zbog toga se nisam pokajao”, rekao je kardinal Puljić.

 

 

 

 

hina

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti