Kapiten Hrvatske igrao inficiran koronom

0

Defanzivac Hrvatske Domagoj Vida, koji je u susretu protiv Turske igrao prvo poluvrijeme, pozitivan je na virus korona, objavio je Fudbalski savez Hrvatske (HNS).

Vida je bio kapiten u prijateljskoj utakmici koja je završena 3:3 u Istanbulu, a pred utakmicu nije znao da je zaražen, jer je pozitivan test stigao za vrijeme meča.

Ljekarska služba hrvatske reprezentacije, navode iz Saveza, dobila je inicijalnu informaciju u pauzi između dva poluvremena da postoji jedan potencijalno pozitivan rezultat.

Ljekarska služba je neposredno iza ponoći po lokalnom vremenu u Istanbulu dobila rezultate testiranja na virus SARS-CoV-2, među kojima je bio i jedan pozitivan nalaz među igračima.

Kako je u tom trenutku izbornik Zlatko Dalić već odlučio da izmijeni Vidu, ljekari reprezentacije izolovali su Vidu prema svim epidemiološkim mjerama do potvrde rezultata testiranja.

“Nakon što su u ponedjeljak na redovnom testiranju za utakmicu s Turskom svi igrači i članovi stručnog štaba bili negativni, u srijedu ujutro obavljeno je redovno testiranje za utakmicu sa Švedskom. Službene rezultate testiranja HNS je dobio iza ponoći po lokalnom vremenu, koji su pokazali da je reprezentativac Domagoj Vida pozitivan na koronu”, saopštio je HNS.

Vida će, shodno propisima, provesti iduće dane u samoizolaciji u Istanbulu, dok će ostali reprezentativci i članovi štaba, koji su bili negativni na testiranju, po planu otputovati u Stokholm na utakmicu sa Švedskom.