23.07.2024.
HomeNovostiKapetan bojnog broda komentira dramu putnika u nestaloj podmornici: Dali su po...

Kapetan bojnog broda komentira dramu putnika u nestaloj podmornici: Dali su po 250.000 eura da potpišu svoju smrt

I dalje traje potraga za nestalom turističkom podmornicom Titan koja u dubinama okeana vodi bogate turiste u obilazak Titanica. Ima li nade da će ih spasioci pronaći jer je kisika u podmornici sve manje? Za Novi dan govorio je kapetan bojnog broda Petar Bošković.

Stručnjaci kažu da u podmornici ima kisika još do poslijepodnevnih sati, a spasilački timovi Kanade i SAD-a i dalje nisu pronašli nestalu podmornicu sa pet članova.

“Volio bih da ima više optimizma. To je prostor veći od pola Bosne, a na dubini od 4 hiljade metara pritisak je ogroman. Prošle godine smo imali slučaj slične podmornice koja je zakačila propeler Titanica, ali nije bilo većih oštećenja i spasili su se. To nije baš podmornica u vojnom smislu, već podvodno vozilo i nema pogon kao podmornice već ga dobija putem tereta uzgon i povratak. Oni tri ugovora potpisuju gdje se na svakoj strani pominje “u slučaju smrti”. Ako izgube komunikaciju, otkačuju teret i idu bliže površini gdje ih avioni nađu pomoću zvuka. Druga je opcija da su na dubini od 200 metara i mornarica ih može naći na 600 metara. Ali ako su pali na dno, šanse da prežive su jako male”, kaže Bošković.

Kazao je da je slamka spasa u odnosu na vrijeme robot koji bi mogao da izvuče vozilo teško oko deset tona težine, a problem je kako da je nađe.

“Dole je izuzetno puno metala Titanica koji je raspadnut i teško je uočiti podmornicu, To je 650 kilometara od lokacije i brodovi koji su krenuli u pomoć trebaju nekoliko dana da dođu na lokaciju. Američka mornarica nema tu mogućnost da se spusti na tu dubinu. Šta je uzrok? Prvo je veza. Ovdje postoji detalj koji je pod znakom pitanja, a to je staklo. Podmornice nemaju prozorčiće kao ova. prije nego je sertifikat podmornice ovjeren, bilo je pitanje da li taj prozor može izdržati do 1.600 metara dubine, a ovo je dubina od 4 hiljade”, kaže.

Kaže da se boji da su izgubili struju i da je došlo do kvara. Napominje, da ako bi robot došao do njih i izvukao ih, to bi također bila teška faza spašavanja.

“Potrebno je da se postepeno dižu i ako ste ih mislili izvući iz te dubine, to je nemoguće. Prave podmornice vojne kada bi se izvlačile bi se raspale od pritiska”, dodaje i kaže kako su otkucaji koje su čule spasilačke ekipe, odnosno zvukovi u razmaku od pola sata upozorenje da se u podmornici dešava katastrofa.

Kaže da su za to jako male šanse i da je teško da će se spasiti. “Kada je Titanic otplovio iz Francuske trebalo mu je nakon potonoća preko 70 godina da ga pronađu da bi gledaoci shvatili kolike su to dubine.”

Dodao je kako je nevjerovatno da je pet putnika dalo 250.000 eura potpisavši i svoju smrt.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti