Kao nekad Karadžič i Boban: Dodik i Čović ruše državu BiH

0

Lideri HDZ-a BiH i SNSD-a Dragan Čović i Milorad Dodik završili su sastanak u Istočnom Sarajevu. Tvrde – država će biti blokirana dok ne budu riješene dvije stvari – strane sudije u Ustavnom sudu BiH i Izborni zakon.

Bez konsenzusa i legitimnog predstavljanja naroda nema rješenja za probleme u BiH, izjavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović na konferenciji za novinare nakon sastanka sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom u Istočnom Sarajevu. 

Dodao je da je današnji sastanak dogovoren prije desetak dana, ali da se poklopio sa aktuelnom političkom situacijom, te najavio da će ih biti sve više u narednom periodu sa svim partnerima. 

“Čini mi se da smo u jednoj teškoj problematici funkcioniranja svih institucija u BiH. Neke funkcioniraju dobro, neke loše, a neke nikako. To nas je jako udaljilo od svih integracijskih ambicija. Ja sam jedan od rijetkih koji i dalje vjeruje u integracije”, kazao je Čović. 

Dodao je da je sa Dodikom razgovarao o potrebi izmjena Izbornog zakona, održavanju izbora u Mostaru, te o problemu “negiranja konstitutivnosti naroda, odnosno legitimnim predstavnicima”.

“Mi ćemo intenzivno komunicirati i tražiti odgovor na rješenje problema na svim razinama vlasti”, kazao je. 

Čović je najavio naredne sedmice sastanke s liderima SDA i SBB-a Bakirom Izetbegovićem i Fahrudinom Radončićem, kako bi se vidjelo mogu li ti razgovori polučiti određene rezultate i smisao. 

“Mi smo danas postigli suglasje u razmišljanju i viđenju problema da bi funkcionirali kao normalna zemlja, da bi imali legitimitet u donošenju odluka na cijelom prostoru BiH. Biće razgovora i sa predstavnicima međunarodnih institucija, a moj stav o određenom uplitanju međunarodnih faktora je poznat od ranije”, dodao je. 

Čović smatra da će se stvari u BiH normalizovati kada “zaživimo kao suveren prostor, bez uplitanja”. 

“Najbitniji je konsenzus oko svih pitanja, a ne da se ne zna ko koje pitanje rješava sa pojedinačnim istupima. Tu je, naravno, i pitanje legitimnog predstavljanja triju naroda”, rekao je Čović. 

Kazao je da nije zadovoljan radom Ustavnog suda BiH. 

“Kako biti zadovoljni kada nemate legitimne predstavnike? Kada su danas u Predsjedništvu dva bošnjačka predstavnika? Naravno da ne možete biti zadovoljni. Kako biti zadovoljan kada taj drugi bošnjački član dođe i smijeni sve ambasadore koji su poslani u svijet mjesec dana ranije? Ali, na nama je da sukladnu Ustavu sa partnerima to otklonimo”, zaključio je Čović.

Bosna i Hercegovina je dovedena u “bezizlaznu fazu zahvaljujući međunarodnoj zajednici”, izjavio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a Milorad Dodik nakon današnjeg sastanka sa delegacijom HDZ-a u Istočnom Sarajevu.

Ponovio je na konferenciji za novinare da predstavnici iz RS-A neće učestvovati u donošenju odluka u institucijama BiH, poručivši da će “izbaciti strane sudije iz Ustavnog suda BiH”.

Dodik je rekao kako SNSD i HDZ već duže vremena dijele iste vrijednosti, te da je jedna od tačaka razgovora bila i Izborni zakon.

“Konstitutivni narodi moraju da budu legitimni. Mi ćemo predati prijedlog zakona, kao i prijedlog zakona koji će eliminisati strane sudija iz Ustavnog suda i dovesti u poziciju da Ustavnim sudom vlada BiH.Naše prijatelje sam upoznao o odluci rukovodstva da ćemo obustaviti odlučivanje u institucijama BiH, to podrazumijeva da se neće odlučivati ni o čemu, dok se ove stvari ne riješe”, kazao je Dodik.

Smatra da je međunarodna zajednica je najveći krivac što se BiH nalazi u poziciji u kojoj se nalazi.

“Zbog međunarodnog faktora, koji su mešetarili ovdje, sve što su uradili uradili su da se uruši konstitutivnost naroda i pravi neka BiH od građana. Vidjeli smo kako pristupaju tome Bošnjaci. Kada su za Mostar – onda su za prava naroda, a u BiH – za prava građana. Koncept konstitutivnosti je civilizacijski i demokratski. Svako nametanje formi od stranaca – doveli su BiH u bezizlaznu situaciju. Uvjeren sam da će ovaj prostor ostati miran, ali da politička rješenja trebaju da dobiju šansu, ne intervencionizmom međunarodne zajednice. Ona ima snagu, ali će morati da objasni zašto je sve ovo vrijeme bila podrška bošnjačkom konceptu BiH i stvaranju unitarne BiH”, kazao je Dodik.

Smatra da su politički stavovi HDZ-a i SNSD-a korektni, te da je međunarodna zajednica svojim rješenjima “krpila neke stvari koje su kasnije pravile probleme”.

“Mi tražimo da ove partije traže novi dogovor u BiH sa partnerima trćee strane, bez uplitanja međunarodne zajednice. To je način na koji možemo dalje. Ovo što radimo nije usmjereno protiv bošnjačkog naroda. Interes bošnjačkog naroda bi bio da priviju Srbe i Hrvate za BiH, a ne da nametanjem rješenja napravi nezadovoljnim Srbe i Hrvate. Bošnjaci su kao što vole da kažu najveći narod. Naravno da su to izmislili da su u većini Kao takvi bi morali da vode računa o tome kakav je položaj Hrvata i Srba”, rekao je Dodik.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Dodik je rekao da je opozicija kreirala stav o nedonošenju odluka u institucijama BiH.

“Opozicija je bukvalno kreirala ovaj stav, imali smo širi pristup, ali su iz opozicije rekli da su spremni da se s nama okupe oko Ustavnog suda. Ovo je rješenje više njihovo, nego naše”, rekao je on.

Poručio je da BiH mora odlučiti u kom pravcu će da ide, te da SNSD i HDZ imaju spremnosti za dijalog, ali “ako se nastavi aktuelna praksa, onda tako neće moći”.