Kalabuhov likuje: OHR izgubio ulogu medijatora, a Schmidt je generator nestabilnosti

0

Ambasade Rusije u Bosni i Hercegovini odgovorila je na pitanja o trenutnoj situaciji oko Christiana Schmidta i nametanja izbornog zakona ocijenivši da je sve “ovo što se trenutno dešava još jedan je dokaz osnovanosti i pravednosti principijelnog stava Ruske Federacije o nelegitimnosti Christiana Schmidta na poziciji visokog predstavnika”.

Ruska ambasada je dodala kako je “apsolutno očigledno da je, prvenstveno zbog odsustva artikulisane konstruktivne politike djela tzv. međunarodne zajednice, OHR izgubio ulogu medijatora u implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma i postao generator nestabilnosti kao rezultat samovoljnih i neizbalansiranih odluka gospodina Schmidta”.

– Koliko god je bilo teško priznati da je odnos prema ovom građaninu kao legitimnom visokom predstavniku bio pogrešan, taj korak bi imao cijeli niz pozitivnih posljedica. Uzevši svu odgovornost za razvoj države u svoje ruke, narodi Bosne i Hercegovine konačno bi se oslobodili vanjskog protektorata u obliku OHR-a, otvorili nove perspektive za unutrašnji dijalog i lakše došli do kompromisa neophodnog za poboljšanje političke klime, što bi, zauzvrat, stvorilo uslove za rast kvaliteta života svih naroda i svakog pojedinca u BiH, stoji u odgovoru Ambasade Rusije u Bosni i Hercegovini.