18.07.2024.
HomeNovostiKakve veze ima Željka Cvijanović sa uhapšenim Bannonom: Nekad mu je dolazila...

Kakve veze ima Željka Cvijanović sa uhapšenim Bannonom: Nekad mu je dolazila stalno, za RS lobirala odavno

Bannonu se spočitava obmana donatora u kampanji pod nazivom “We Build The Wall”, putem koje se prikupljao novac od 21 miliona eura za izgradnju zida na granici s Meksikom.

No, kakve veze je Bannon imao sa RS-om? Dana 29. jula 2018. godine objavljena je informacija da se tokom posjete Sjedninjenim Američkim Državama tadašnja premijerka RS-a Željka Cvijanović susrela i sa Steveom Bannonom.

Još tada Bannon je bio bivši glavni strateg izborne kampanje američkog predsjednika Donalda Trumpa. A Cvijanović se s njim, u ime Dodika i RS-a, susrela godinu nakon što su ga otpustili iz Bijele kuće da bi lobirala za interese RS-a i tražila pomoć.

O Bannonu su tada brojni mediji pisali kao o američkom ideologu koji je pokrenuo jačanje desničarskih pokreta u Evropi i koji planira da napravi fondaciju sa sjedištem u Briselu koja će pomagati desno orijentisanim snagama na tadašnjim izborima za Evropski parlament.

Iz ugla režimskih medija u RS-u Cvijanović je razgovarala s “jednim od glavnih arhitekata pobjedničke predsjedničke kampanje Donalda Trumpa”.

Bannon je tada, kako je plasirana informacija od vlasti RS-a, “ugostio u svom domu u Washingtonu Cvijanović sa kojom je razgovarao o odnosima RS-a i Amerike, te načinu unapređivanja međusobnih odnosa”. Inače, Cvijanović je tada bila na turneji u SAD-a gdje je lobirala za interese RS-a.

Kako smo već objavili, prema informacijama iz Ministarstva pravde Sjedinjenih Američkih država tada su u SAD-u bila aktivna tri pravna subjekta koja lobiraju za ciljeve Republike Srpske.

Bilo kako bilo Bannon koji je prije nego što će se susresti sa Cvijanović ostao bez moćne pozicije savjetnika predsjednika SAD-a, a u međuvremenu postao je neprihvatljiv i ultrakonzervativnim američkim krugovima zbog štetnog imidža kojeg je stvorio nakon Trumpovog osvajanja vlasti.

Izvor: Klix

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti