27.05.2024.
HomeLifestyleKako uzgojiti đumbir kod kuće?

Kako uzgojiti đumbir kod kuće?

Ako ste od onih koji radije sami uzgajaju začine nego što kupuju na pijaci onda biste mogli među peršun, nanu, bosiljak da posadite i đumbir. Mi vam donosimo savjete kako to da uradite.

Đumbir je biljka koja se koristi širom svijeta kao začin. Zbog svojih zdravstvenih prednosti, ova biljka se takođe koristi kao lijek.

Različite studije su pokazale da je đumbir vrlo efikasan u liječenju brojnih zdravstvenih problema.

Đumbir ima protivupalna, antiseptička, antibakterijska i antivirusna svojstva koja mogu da učine pozitivne stvari za vaše zdravlje. Dobar je izvor vitamina A, C, E, vitamina B kompleksa, magnezijuma, fosfora, kalijuma, silicijuma, natrijuma, željeza, cinka, kalcijuma i beta-karotena.

S obzirom na to da đumbir dolazi iz dalekih krajeva, postavlja se pitanje kako uzgojiti đumbir u svom dvorištu ili na balkonu?

Korisni savjeti za uzgajanje đumbira

Da đumbir postane dovoljno zreo za konzumaciju može da prođe i do 10 mjeseci, tako da je najbolje da ga držite u zatvorenom prostoru dok spoljna temperatura ne postane dovoljno visoka. Prvi korak je kupovina korijena đumbira u prodavnicama zdrave hrane.

Korijen đumbira koji ćete posaditi mora da bude svjež i nikako uveo. Najbolje je da ima male zelene izdanke, odnosno klice.

Svaki “prst” đumbira možete da posadite u odvojenim saksijama. Kod odabira saksije imajte na umu da đumbir raste u širinu, a ne u dubinu. Zbog toga vam je potrebna široka saksija.

Kako uzgojiti đumbir kod kuće?

– Saksiju napunite sa zemljom koju koristite za sadnju cvijeća.

– Korijen stavite u zemlju tako da mu zeleni izdanci (klice) vire.

– Zemlja za uzgoj đumbira mora da bude vlažna, zato je potrebno da je redovno zalivate.

– Saksiju stavite na mjesto koje ima dovoljno svjetlosti.

– Zeleni izdanak đumbira može da naraste 60-120 cm.

– Kada se počne da se suši korijen je spreman za vađenje.

 

 

ljepotaizdravlje.ba

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti