Kako se iskompleksirani provincijalni “Poglavnik” samomarginalizirao: Priznao da ga frustrira Komšić i da mu je važnija vlastita sujeta od sudbine svojih glasača

0

– Današnji sastanak je organiziran s previše sudionika i u formatu koji je za mene bio obeshrabrujući, jer pozvano je 15 stranaka, od kojih je devet bošnjačkih, pet srpskih te mi kao HNS. Procijenili smo da nema smisla biti sudionikom tih razgovora, da na kraju mandata legitimiramo ova dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH i da im faktički otvorimo kampanju za naredne izbore. To bi bilo politički naivno, jer je kampanja već krenula, izjavio je jučer za Fenu predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović, koji nije prisustvovao sastanku čelnika parlamentarnih stranaka iz BiH s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom u Bruxellesu.

Dodao je da je HDZ bio uključen u prvi dio tehničke pripreme današnjeg sastanka koji se odvijao na razini savjetnika, u želji da se dokument, odnosno izjava što korektnije uradi.

– Ja sam i prije polaska kazao da nema mogućnosti da stavljamo potpise na dokument gdje će biti i bošnjački članovi Predsjedništva BiH koji su nekoliko puta uzurpirali pravo hrvatskog naroda na izborima. Vođena je jedna rasprava, pokušalo se taj dokument staviti u funkciju stabilnosti BiH, našeg budućeg kandidacijskog statusa i ono što bi trebalo raditi kao prioritete, navodi Čović.

On se zahvalio predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu zbog truda koji je uložio, iako ponovno ističe da je format sastanka promašen. Također se zahvalio i premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću, za kojeg kaže da je pokrenuo inicijativu da se sastanak u Bruxellesu uopće održi.

-Žao mi je što je sve to ovako okončano. Ja ću uputiti jedno pismo gospodinu Michelu, jer sam bio ovdje u Bruxellesu i čekao da možda napravimo neki drugačiji format razgovora. Bilo je puno tajnovitosti oko ovog sastanka i na kraju je to, nažalost, bio format koji je ograničio mogućnosti, barem moje participacije. Ovaj dokument koji je pripremljen je općeg karaktera i ja ne znam hoće li ga netko potpisivati i očekuje li se to uopće. Postavljen je tako kao da će se potpisivati, iako je meni bilo rečeno da neće. Ja sam došao ovdje da bih pokazao dobru volju i iz poštovanja prema gospodinu Michelu. Držimo da je najveći iskorak trebalo napraviti prema reformi izbornog zakona, ali to u ovom formatu nije bilo moguće, zaključio je Čović

Nakon toga Čović se oglasio na Twitteru i sam sebe razotkrio.

Od jedne hrvatske političke stranke danas je u Bruxellesu zatraženo da pregovara o političkom sporazumu s devet bošnjačkih i šest srpskih stranaka. Format je bio obeshrabrujući i nemoguće je bilo postići pošten dogovor s onima koji promiču kršenje Daytonskog sporazuma“, napisao je Dragan Čović, te dodao:

„Nema smisla sudjelovati sastancima koji će legitimirati i promovirati dva bošnjačka člana Predsjedništva i sve one koji ne dijele osnovna ustavna načela“, naveo je.

Čović je tako priznao da je HNS kojeg je zastupao kao predsjednik tog udruženja, a kojeg čini 16 stranaka sa hrvatskim predznakom, zapravo u praksi HDZ BiH, kazavši da je nasuprot devet bošnjačkih i šest srpskih stranaka bila samo jedna hrvatska politička partija. Čović je također priznao kako na sastanak nije otišao zbog prisustva Željka Komšića, ponovo koristeći istu mantru legitimiteta i legaliteta, no ovoga puta naštetio je samo sebi.

(SB)