Kako SAD vide ekonomiju u BiH: Korupcija, netransparentne procedure, uticaj etnonacionalnih stranaka…:

0

Američki State Department objavio je izvještaj o ekonomskoj klimi u BiH. U podužem izvještaju daju se osnovne informacije o mogućnostima investiranja u BiH.

Sam izvještaj je podijeljen na više tematskih cjelima, kao što su otvorenost i prepreke za strane investicije, porezna politika, politika u oblasti rada, zakonodavni okvir i drugo.

Na samom početku izvještaja date su uvodne opaske koje BiH prikazuju u nimalo pozitivnom svjetlu.

– Bosna i Hercegovina (BiH) je otvorena za strana ulaganja, ali da bi uspjeli, investitori moraju prevladati endemsku korupciju, složene zakonske/regulatorne okvire i strukture vlasti, netransparentne poslovne procedure, nedovoljnu zaštitu imovinskih prava i slab pravosudni sistem uz inducirani uticaj etnonacionalističkih partija i njihovih pokroviteljskih mreža.

Ekonomske reforme za završetak tranzicije iz socijalističke prošlosti u budućnost orijentisanu na tržište odvijaju se sporo i zemlja ima nizak nivo direktnih stranih investicija (SDI). Prema preliminarnim podacima Centralne banke BiH, u prvih devet mjeseci 2021. SDI u BiH iznosile su 617 miliona dolara, što je povećanje od 65 posto u odnosu na isti period 2020. U Izvještaju Svjetske banke o mogućnosti poslovanja za 2020. godinu, BiH je bila među zemljama sa najmanje atraktivnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi, a na rang listi je pozicionirana među države koje se nalaze od 90 od 190 mjesta. (Napomena: Svjetska banka je počevši od 2021. godine ukinula svjetsku procjenu u Izvještaju o poslovanju.)

Izvještaj Svjetske banke za 2020. posebno je nisko rangirao BiH zbog njenih dugotrajnih i napornih procesa za pokretanje novog poslovanja i dobijanje građevinskih dozvola. Prema procjenama Svjetske banke, očekuje se da će realni BDP u 2021. godini porasti za četiri posto nakon smanjenja od 3,2 posto u 2020. Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) očekuje rast BDP-a BiH od 4,5 posto u 2021. EBRD je objavio da je ekonomski oporavak bio jači od očekivanog, najviše zahvaljujući oporavku na eksternim tržištima i snažnoj ekspanziji domaće privatne potrošnje, podržane većim izvozom roba i usluga. BiH je usko vezana za globalne lance vrijednosti jer prvenstveno izvozi robu, a ne usluge.

Američke investicije u BiH su niske zbog male veličine tržišta, relativno niskog nivoa prihoda, udaljenosti od Sjedinjenih Država, izazovne poslovne klime i nedostatka mogućnosti za ulaganja. Većinu američkih kompanija u BiH predstavljaju male prodajne kancelarije koje su koncentrisane na prodaju američkih roba i usluga, uz minimalna dugoročna ulaganja. Američke kompanije s uredima u BiH uključuju velike multinacionalne kompanije i tržišne lidere u svojim sektorima, kao što su Coca-Cola, Microsoft, Cisco, Oracle, Pfizer, McDonalds, Marriott, Caterpillar, Johnson & Johnson, FedEx, UPS, Philip Morris, KPMG, PwC i drugi. Ipak, BiH nudi poslovne prilike dobro pripremljenim i upornim izvoznicima i investitorima. Kompanije koje prevaziđu izazove uspostavljanja prisustva u BiH često ostvaruju povrat svojih ulaganja tokom vremena, navodi se u izvještaju, kojeg u cjelosti možete pročitati na ovom LINKU.